Курти: Нису интегрисане судије, већ Тачи

Српске судије на Косову су именоване на основу незваничног документа, потписивањем изјаве у којој се нигде не спомниње "држава Косово и њен Устав", тврди посланик у косовској скупштини опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Аљбин Курти је, преноси РТК, изразио уверење да се у потписаној изјави не спомиње лојалност српских судија коју ће оне указати држави Косово.

Курти је нагласио да се уместо косовског устава наводи да је основа први споразум (Тачи-Дачић 19. април 2013.), а као производ тог првог споразума - Споразум о правосуђу од 10. фебруара 2015. између косовске владе и Владе Србије који предвиђа да председник Основног суда у региону Митровице буде Србин, а да ће у згради укупно бити 147 Албанаца и 170 Срба.

"Грађанима Србије ће судити само српски званичници, док ће Албанце шамарати", навео је Курти.

Оценио је да је оваквом изјавом о именовању судија, "косовски председник Хашим Тачи уклонио сва државна обележја, избегавајући поново деполитизацију републике у географском смислу".

Према Куртију, Тачи је тај пред којим су се "заклеле ове судије и тужиоци који не признају Косово, односно независност".

"Нису интегрисане српске судије и тужиоци у државу Косово, него је председник Косова, Хашим Тачи, интегрисан у правосуђе договорено са Србијом", резимирао је Курти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи