Албански посланици на КиМ против дијалога без нове скупштинске резолуције

Шефови неколико Одбора косовске скупштине тврде да дијалог Београда и Приштине не треба настављати, док не буде изгласана нова резолуција, којом би биле појашњене улоге косовских званичника.

Председавајући Комисије за спољне послове Вјоса Османи, из Демократског савеза Косова (ЛДК) сматра да би нова резолуција морала да појасни улогу председника и премијера у процесу дијалога и и утврдила "црвене линије".

Она је, како преносе приштински медији, рекла да је упитно то што је косовски председник преузео вођство дијалога.

"Прво, ако председник води овај процес, Скупштина нецће моћи да га надзире, а друго, ако се договори остваре на нивоу председника, председник нема механизме имплементације, нити може наредити влади да их имплементира", рекла је Османи.

Шеф Одбора за европске интеграције Блерта Дељиу-Кодра из Демократске партије Косова (ПДК) позвала је на нову резолуцију, која би, како је нагласила, требало да има сагласност парламентарних странака.

Посланица покрета Самоопредељење Аљбуљена Хаџиу, која председава комисијом за законодавство, изјавила је да не треба бити нове фазе дијалога без процене до сада постигнутих споразума.

Једна тачка бриселског споразума је формирање Заједнице српских оптштина, у чије се формирање не креће већ неколико година.

Лист Зери преноси да упркос позивима званичника Српске листе, косовска влада не жури да предузме кораке да ЗСО буде успостављена.

У писаном саопштењу, из владе су листу пренели да ће ЗСО бити успостављена у складу са одлуком Уставног суда и на основу Устава Косова и његовог законодавства.

Не постоји рок или друге врсте обавезе када ће ЗСО бити формирана. Биће успостављена у оптималном року, наводи се у ставу косовске владе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи