Србија номиновала официра за везу са Војним штабом ЕУ

Шеф Војног представништва при НАТО-у и ЕУ, бригадни генерал Предраг Бандић, предао је представницима Војног штаба ЕУ номинацију првог националног официра за везу са Војним штабом ЕУ, капетана фрегате Владана Станића.

Номинација националног официра за везу представља даљи напредак у јачању односа, продубљивању сарадње и успостављању ефикасније комуникације у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, што је у складу са напорима које Србија предузима ка пуноправном чланству у ЕУ, саопштило је Министарство одбране.

Предлог Војног штаба ЕУ да Србија номинује официра за везу израз је признања за досадашње учешће Републике Србије у операцијама и мисијама Европске уније.

На састанку Војног комитета ЕУ у Бриселу, на којем је учествовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, истакнуто је да Србија даје допринос са 35 припадника Министарства одбране и Војске Србије у четири мултинационалне операције ЕУ – у Сомалији, Малију и Централноафричкој Републици, као и у борбеној групи EU-HELBROC.

На састанку су разматране теме из области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније, попут операција и мисија ЕУ и борбе против тероризма.

На маргинама састанка, генерал Диковић се састао са генералним директором Војног штаба ЕУ генерал-потпуковником Есом Пулкиненом. 

Током разговора истакнут је допринос Србије, која тренутно учествује у четири мултинационалне операције ЕУ – у Сомалији (EUNAVFOR ATALANTA и EUTM Somalia), Малију (EUTM Mali) и Централноафричкој Републици (EUTM RCA), као и недавни пријем Србије у пуноправно чланство борбене групе EU-HELBROC (Румунија, Бугарска, Кипар, Грчка и Украјина).

Свечаној примопредаји номинације присуствовала је и амбасадорка и шеф Мисије Републике Србије при ЕУ Ана Хрустановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи