Срби у "Рајским папирима"

Документа процурила из две агенције за офшор услуге са Бермудских острва и из Сингапура, као и из 19 званичних компанијских регистара, откривају пословање различитих домаћих бизнисмена. У "Рајским папирима" појављују се, између осталих, имена министра Ненада Поповића и дугогодишњег директора "Југоимпорта" генерала Јована Чековића, пише КРИК. Поповић је демантовао да има офшор компаније. Поседовање такве компаније и пословање преко ње не подразумева нужно незаконите радње. Из Агенције за борбу против корупције наводе да је Поповић пријавио имовину и приходе на начин како је то прописано законом.

Познати српски држављани користили су услуге агенција "Applepy" и "Аsiacity Trust" или били власници компанија у некој од офшор дестинација, наводи се у тексту који је КРИК данас објавио, преноси Фонет.

КРИК указује да поседовање офшор компаније и пословање преко ње не подразумева нужно незаконите радње. Ове компаније, међутим, могу да се користе за избегавање плаћања пореза, скривање власништва, прање новца, као и избегавање антимонополских закона.

Процурила документа омогућују детаљан увид у пословну империју српског министра без портфеља Ненада Поповића. Документа откривају да Поповићеви послови и имовина вреде најмање 75 милиона долара, а да је њихова тржишна вредност већа од 100 милиона – што га чини убедљиво најбогатијим политичарем у земљи.

Након што је 2012. године постао потпредседник Народне скупштине, Поповић је дошао на идеју да своје богатство реорганизује кроз сложену мрежу офшор компанија коју би контролисали труст из Хонгконга и две фирме са Острва Ман, пише КРИК.

Адвокатска кућа "Applepy", коју је Поповић желео да ангажује, међутим, спровела је истрагу и открила различите контроверзе у вези са Поповићевим пословима, посебно оним у Русији, пише између осталог портал КРИК у обимној анализи пословања српских пословних људи и јавних личности у пореском рају.

У међувремену, Агенција за борбу против корупције саопштила је да је увидом у Регистар имовине и прихода утврђено је да је министар Поповић пријавио имовину и приходе на начин како је то прописано законом, на дан ступања на функцију.

"Да ли ће објављене информације бити релевантне за покретање поступка, ванредне провере података о имовини и приходима или неког другог поступка у оквиру овлашћења Агенције, према министру Ненаду Поповићу, биће предмет оцене и провере Агенције", наводи се у саопштењу.

У "Рајским папирима" се појављује и генерал Јован Чековић, дугогодишњи директор државне фирме за трговину оружјем "Југоимпорт СДПР", објавио је КРИК.

Чековић је власник малтешке компаније "Јомил Малта Лимитед", која је основана у септембру 2007. године.

Та фирма део је шире мреже "Јомил" компанија регистрованих у Србији, Црној Гори, Француској, Конгу, Кипру, Малти и Анголи, а њима управљају Чековић и његова ћерка Милица.

Део фирми регистрован је за извоз наоружања, а поједине се баве пољопривредом и сеоским туризмом.

Чековићу се судило за злоупотребу службеног положаја, између осталог јер је 2002. године са рачуна фирме "Југоимпорт СДПР" у Либији исплатио 400.000 долара компанији у Либерији са којом СДПР није имао никакав пословни однос, како су објавили домаћи медији.

Он је ослобођен оптужби, а у интервјуу за недељник Време је 2002. године рекао да је државни капитал "Југоимпорта" увећао за 70 милиона долара у најтеже време санкција, "иако је основна делатност, промет наоружања и војне опреме, тада била најстроже забрањена".

Новинари КРИК-а покушали су да ступе у контакт са Чековићем, али су у његовој фирме "Azimuth" рекли да је на путу, да не отвара мејлове и да нису овлашћени да дају његов број телефона.

"Јужна Бачка", "Меридијан", "Енергетика"...

Како Танјуг преноси, документа говоре и о продаји дела власништва домаће компаније "Јужна Бачка", као и о "Меридијану", једној од највећих домаћих кладионица, која је 2007. покренула посао интернет клађења на Малти, када то није било могуће у Србији.

"Меридијан" кладионице у Србији држи домаћа компанија "Џокер гејмс", основана 2001, која је у власништву Александра Миловановића, Снежане Божовић и Зорана Милошевића.

Троје власника "Меридијана" су, како директно, тако и преко фирме "Џокер гејмс", власници две компаније на Малти – "Меридијан гејминг", основане 2007, и "Меридијан гејминг холдингс", основане средином 2016. године.

Процурила документа откривају и позадину пропасти приватизоване компаније "Енергетика" из Лознице, део чувеног холдинга "Вискоза".

Ова фабрика, која је грејала домове половине Лозничана, приватизована је 2007. године када ју је купила италијанска фирма "Decotra", у власништву српских бизнисмена Љубе Мискина и Владимира Шекревског.

"Енергетика" је 2010. године запала у финансијске проблеме.

Годину дана касније, пропалу "Енергетику" преузео је "ScarDec Limited", новооснована фирма са Малте. Њени власници су групација "Scarborough" и грчки бизнисмен Димитри Коритсас, зет Владимира Шекревског. Запослили су и бившег директора ЕПС-а Драгомира Марковића.

Новинари КРИК-а пронашли су пресуду суда са Малте која открива да је фирма "ScarDec Limited" покушавала да спасе претходног власника – италијанску "Decotru". "ScarDec Limited" је у име "Decotre" гарантовала да ће компанији из Мађарске бити враћен дуг од два милиона евра. Пошто се то није десило, суд на Малти је 2015. године наложио фирми "ScarDec Limited" да исплати цео износ са каматом.

"Дуг још није враћен, 'Decotra' је у стечају, 'Енергетика' у блокади, а "ScarDec Limited" нема паре на рачуну", наводи се.

Владимир Шекревски је познат по две погубне приватизације – купио је државно предузеће "Хидроградња" из Вршца, које је сада у блокади, као и бродоградилиште "Тератрejд–бродоремонт" код Сомбора, које је у стечају. Фирме Владимира Шекревског у Србији тужене су чак 99 пута.

Бизнисмени, инжењери и адвокати у "Рајским папирима"

Бизнисмен Богдан Родић власник је две офшор компаније регистроване на Малти, показују документа из пројекта "Рајски папири".

Породица Родић поседује много фирми у Србији, али је пре свега позната по томе што је основала трговински ланац "Рода", као и што је у власништву чланова породице била "МБ пивара".

Бранислав Грујић, српски бизнисмен који већ годинама живи у Русији, у пројекту "Рајски папири" појављује се као сувласник малтешке компаније "PF Properties Limited". Партнер му је Рус Бланк Аркади Зелманович.

Грујић се из Србије одселио средином деведесетих, а вратио 2010. године када је изабран за председника српског пословног клуба "Привредник".

Познати српски грађевински инжењер Зоран Флорић власник је малтешке фирме "Roads Team Company LTD" основане у августу 2010. године.

Његова српска фирма "Euro Gardi Group" носилац је конзорцијума који је у априлу ове године добио јавну набавку за израду пројекта нове зграде Радио-телевизије Војводине – посао вредан 20 милиона динара.

У документима с Малте појављује се и архитекта Иван Бекчић-Петровић, извођач радова реконструкције Tерминала 2 Аеродрома "Никола Тесла".

Он је 2012. са партнерима основао компанију "Sunthesis Group Malta", која је руководила београдским огранцима "Montagna SM" и "Синтезис Инжењеринг". Огранци су недавно пренети у власништво Бекчића и његових колега.

У бази података појављује се и име британског адвоката Марка Харисона, који ради из канцеларије регистроване у Београду.

Међу клијентима објављеним на интернет презентацији Харисонове канцеларије налазе се домаћа предузећа ЕПС, некадашњи "Јат ервејз", "Фијат", црногорска влада, као и неколико иностраних банака и великих реномираних међународних компанија. 

Сестра бившег премијера Црне Горе Мила Ђукановића – Ана Ђукановић и њен партнер Радомир Вукчевић, основали су две офшор компаније на Малти које су повезане са рударском индустријом и прерадом минерала, а једна и са послом у Србији, произилази из "Рајских папира".

Истраживање "Рајски папири", које предводе Међународни конзорцијум истраживачких новинара и немачки лист Зидојче цајтунг, открива тајне послове светских лидера, енглеске краљице, музичких звезда и познатих корпорација.

Нова документа продубљују открића прошлогодишњег пројекта "Панамски папири", када је из једне од најпознатијих агенција за оснивање офшор фирми процурило 11,5 милиона докумената.

У пројекту "Рајски папири" учествовао је и КРИК заједно са истраживачким новинарима из чак 95 медија и анализирао документацију у вези са Србијом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи