Корист од свађа у Скупштини за народне кухиње, не и странке

Тензију у парламенту и инциденте опозиција и власт различито виде, али су сагласни да је атмосфера у Скупштини лоша. Од почетка овог сазива кажњено је укупно 27 народних посланика. Негативне реакције осликавају се и у рејтинзима.

Ометање рада председавајућег да води седницу Народне скупштине, вербални и физички обрачун политичких неистомишљеника – претходе опомени, изрицању новчане казне или удаљењу посланика са седнице.

"Као председник Административног одбора сам до сада предлагао на одбору, пошто он о томе одлучује, да новац од изречених новчаних казни иде једним делом у буџетски фонд за лечење деце у иностранству а другим делом да иде народним кухињама на Косову и Метохију", каже Александар Мартиновић.

Новчане казне слиле су се у фонд за лечење обољења или повреда, које се не могу успешно лечити у Србији: Децембра прошле године, око 73.000 динара и половином 2017. више од 145.000 динара. Исто толико отишло је у манастир Грачаницу за помоћ Народне кухиње.

Сукоби, а поготово тамо где их не очекујете изазивају, према оцени истраживача, негативне реакције. Свега око 2.700.000 грађана је опредељено у сваком тренутку и политички заинтересовано, остали креирају апстиненцију.

"Кад почне сукоб странака које су драстично различите није нужно, чак могу из тог сукоба обе странке да профитирају под условом да је сукоб цивилизован. Међутим, кад дођу у ову врсту сукоба то напросто не може да резултира другим осим порастом незаинтересованости", објашњава Срђан Богосављевић из Стратеџик маркетинга.

Постоји ли ефикаснији начин осим казни и опомена да се уведе ред у Скупштини?

"Врло просто – повећајте цензус за коалиције за улазак у парламент. Онда нећете имати удруживање ради уласка у Скупштину него ћете имати улазак у парламент ради брањења сопствене полтиике", каже Богосављевић.

Разнородне коалиције проистичу из странака које често немају исти став о важним стварима и у великој мери користе парламент као трибину за видљивост. Позитивна пракса лоше слике парламента биће настављена, те ће новац од казне и убудуће ићи у хуманитарне сврхе.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи