Вучић: Већину обећања сам испунио

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је изборе добијао на "обећањима тешког рада и зноја", а не на великим националним темама, те да током изборних кампања није много обећавао, а већину обећања је испунио.

У интервјуу за Инсајдер, а одговарајући на питање уреднице Бранкице Станковић о томе "зашто често обећава грађанима и ствари за које је свестан да не може да испуни", Вучић је рекао: "Мислим да сам већину обећања испунио. У кампањама сам мало обећавао, говорио сам о тешком раду, напорном раду и зноју. Гласове нисмо добијали на великим темама, националним или било којим другим, већ пре свега на посвећености раду."

Није, каже, обмањивао народ када је говорио о фискалној консолидацији, јер је говорио да ће то донети изванредне резултате.

"И то је донело изванредне резултате. То је било најважније, комплетно уређење јавних финансија", рекао је Вучић.

"Када сам говорио о 'Београду на води', смејали сте ми се, говорили да су то само анкете. Тамо где се ово емитује говорили су да је тамо направљена кафана...", приметио је и додао да је неко после "седамдесет година успео да спусти Београд на реке и тамо где је било шибље, трње, стециште змија, пацова и наркомана, данас је то једна од најлепших променада у целом свету".

На питање о уговору о "Београду на води" и о томе да се говорило о инвестицији вредној три милијарде евра, а да је уговор потписан на 150 милиона плус 150 милиона, Вучић је рекао: "То је само прва фаза. То је уговор о првој фази, следе нове фазе, тек ће да стигне велики новац. И за разлику од неких других, тај уговор је транспарентан."

Станковићева је навела да "кафана" није била кључна примедба за "Београд на води", на шта је Вучић одговорио: "Немојте да говорите да није тачно нешто што је апсолутно тачно. Главна тема је да су то макете и пусти снови. Ево, макета је порасла, једна је од највећих у граду. Ако не знате ко је то причао, знају грађани Србије."

Вучић је навео да се о изградњи "кафане" говорило на телевизији Б92, а чак је, рекавши да се "спремио за емисију", навео и име новинарке која је радила тај прилог.

Упитан зашто није испунио своја обећања из 2013, кад је говорио да ћемо живети боље а онда су уведене мере штедње, Вучић је рекао да се трудио да говори истину.

"Мислим да сам им говорио апсолутну истину. Када смо повећавали после смањених пензија и плата, просветарима ће кумулативно бити веће него што су биле икада пре... Увек сам говорио истину. Не мислим да сам безгрешан, грешио сам, али мислим да сам се трудио да људима говорим истину. Да ли буде како желим? На крају углавном буде баш тако, а сада ће, осим 27.000 људи у јавној управи, сви имати веће плате него икада раније. Наш циљ је да направимо услове да буде боље у приватном сектору. У марту ће просечна плата бити 440 евра, а крајем 2018. биће близу 500", рекао је Вучић.

"Ствари иду у добром смеру, то кажу ММФ и Светска банка, кажу да смо најбољи по привлачењу страних инвестиција. Успели смо много и то ће остати, поносан сам на ту врсту политичког наслеђа", додао је председник.

Истакао је и да за 60 одсто пензионера пензија никада није била смањивана, а њима ће после новог повећања пензија бити осам одсто већа него икада пре.

"Била је компликована рачуница око рачунања пензија, то можда знамо ја и још двоје људи у министарству", рекао је Вучић.

Говорећи о износима које сада имају пензионери, Вучић је рекао да "они који сада траже враћање пензија у ствари траже њихово смањење за 86,6 одсто људи".

"За 13 одсто људи сада су пензије ниже, то су они са највећим пензијама и њих има у Београду и Новом Саду, а у остатку Србије их је минималан број. Зато та порука има политички предзнак, објасните то људима да желе да прикажу да су пензије сада мање за све, а оне су веће за 87 одсто становништва. Нећемо им то дозволити, већ следеће године ћемо и оних 13 одсто довести да имају веће пензије", рекао је председник.

"Да ли је све било како сам желео – није, али се резултати данас виде, јер сви људи, изузев 27.000 запослених у јавној управи, имају веће плате него икада раније", рекао је Вучић.

Данас је просечна плата 407 евра, а на опаску водитељке да је она 406,26 евра, поручио је да ће већ у марту бити 440, а крајем 2018. близу 500.

"Моји су за изборе, ја нисам, па ћемо разговарати даље..."

Вучић је негирао да је најавио ванредне парламентарне изборе. Он је рекао да је, када га је новинар питао за ванредне изборе, казао да се о томе причало.

"Један део људи је за, разговарао сам са потпредседницима, ту је био и Небојша Стефановић и још неки важни људи из странке. Они су листом за изборе, ја још нисам, па ћемо разговарати даље", подвукао је Вучић.

Истовремено је указао да је сваки пут када је то тражила, опозиција и добила изборе.

На питање када је опозиција тражила изборе, Вучић је одговорио да су му рекли да су у Скупштини тражили превремене парламентарне изборе.

Међутим, додаје да је Влада стабилна и да то користи као аргумент у разговору са људима из СНС-а.

Упитан да ли је разлог за расписивање ванредних парламентарних избора то што СНС жели да их веже за београдске, Вучић се нашалио да ће тај став водитељке Бранкице Станковић заговарати у СНС-у: "Остаћу при вашем ставу и ваш став ћу чврсто заступати у странци. Рећи ћу: Зашто да распишемо изборе када нисмо довољно аргумената уочили за њихово одржавање?", рекао је Вучић.

На питање да ли држи сву власт у својим рукама и да прави утисак да би, када би он отишао у пензију, Србија стала, председник је приметио да водитељка ни сама не верује у то.

Поручио је да Србија никада неће зависити од једног човека: "Ми живимо у демократији, у систему где постоје законодавна, извршна власт и неефикасна и независна судска власт. Демократију увек морате да чувате, да се борите за њу, помаке смо направили. Друго је то што некима смета снага моје личности и моја марљивост."

На констатацију да власт у саопштењима користи увреде и говор мржње против опозиције, Вучић је рекао да су та "саопштења погрешна, јер на увреде опозиције одговарају на исти начин".

"Замолио сам, и мислим да се то променило у последње време. Они су годинама на сваку њихову увреду одговарали увредама", нагласио је он и додао да би волео да опозиција има неку политику, а не да се све сведе на паролу "мрзим Вучића".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи