Вучић са делегацијом италијанског Сената

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је делегацију Одбора за спољне послове Сената Републике Италије, у којој су сенатори Паоло Корсини и Вито Петроћели.

Председник Вучић је рекао сенатској делегацији да парламенти Србије и Италије имају важну улогу за блиске односе двеју земаља, које карактеришу добра политичка и економска сарадња, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

У разговору је констатовано да је Италија највећи трговински партнер Србије и да велико присуство италијанских привредника у Србији потврђује да су сагледали добре услове за улагање, што улива наду да ће италијанске инвестиције бити још веће.

Српски председник и чланови делегације италијанског Сената сагласили су се да је, кроз заједничке пројекте двеју земаља, направљен велики помак у борби против корупције и организованог криминала, што помаже Србији и у испуњавању обавеза из преговарачког поглавља 23.

Председник Вучић је захвалио на снажној подршци Италије нашем европском путу, као и на ангажовању у оквиру Берлинског процеса, који има кључни значај за мир у региону и свеобухватан напредак Западног Балкана, што је спољнополитички приоритет Србије.

Италијански сенатори су рекли да у Италији веома цене напоре Србије и председника Вучића да очувају стабилност региона Западног Балкана. 

Са делегацијом Одбора за спољне послове Сената Италије састао се и министар спољних послова Ивица Дачић. Констатовано је да је парламентарна сарадња на високом нивоу, што значајно доприноси унапређењу свеукупних билатералних односа између две земље.

Током разговора је изражено задовољство одличним билатералним односима Србије и Италије, који имају карактер стратешког партнерства, саопштио је МСП.

Дачић је захвалио на подршци коју парламент Италије у континуитету пружа Србији на путу ка ЕУ, обавестивши саговорнике о актуелној ситуацији у области евроинтеграција, као и о дијалогу са Приштином.

Министар се посебно осврнуо на историјски и верски аспект Косова и Метохије, односно на суштинске разлоге због којих Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Чланови делегације Одбора за спољне послове Сената Италије изразили су захвалност због организације ове посете, која је за њих од великог значаја ради пуног сагледавања могућности унапређења свеукупних билатералних односа, као и размене мишљења о регионалним и глобалним питањима.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи