Округли сто о изменама Устава у делу о правосуђу

На трећем Округлом столу о изменама Устава Србије у делу који се односи на правосуђе, у Новом Саду је разговарано о изједначеној судској пракси као једном од кључних принципа са којима се преговарачки тим Србије за чланство у Ервопској унији суочавао током израде акционих планова.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић истакла је да изједначена судска пракса нешто што може да наруши једнакост у правилима које имају грађани, а дебату са представницима цивилног друштва и стручне јавности оценила је као врло продуктивну, додавши да постоје одређени помаци и застоји, али да је најважније да се та дебата одвија.

"Док не дођемо до коначног разговора о самом тексту амандмана, не можемо ни оцењивати резултате дебате. Наш задатак и циљ из акционих планова 23 и 24 је управо био да отворимо дебату и да идемо ка измени устава, а задовољство треба да буде свих грађана у ономе што нови устав доноси", казала је Мишчевићева.

Према акционом плану 23, до краја године је планирана измена устава, а према речима Тање Мишчевић, очигледно је да до саме измене текста устава неће доћи, али ће доћи до опште расправе о тексту амандмана.

Ако смо се око нечега сложили са представницима цивилног друштва, то је да је важнији садржај од самих рокова, а подсећам да ми наредне године улазимо у измену акционих планова 23 и 24 и посебног акционог плана за националне мањине где ћемо поново мало поразмислити о роковима, истакла је шефица преговарачког тима Србије за чланство у ЕУ.

Помоћник министра правде задужен за европске интеграције и међународне пројекте Чедомир Бацковић, истакао је да је веома задовољан разговорима на досадашњим округлим столовима, додајући да они осликавају суштину демократије.

"Надам се да ћемо до краја године имати искристалисане промене у области правосуђа у уставу, односно бар циљеве који треба да се тим променама постигну. Министарство правде је јасно у циљевима које жели да оствари новим уставом, а ти циљеви су: право грађана на суђење по основу закона, на суђење свима исто у истим ситуацијама и суђење које је у разумном року и ефикасно", напоменуо је Бацковић.

Према Бацковићевим речима, нужно је да носиоци правосудних функција имају три особине, а то су стручност, непристрасност и марљивост. 

В. д. директора Канцеларије Владе Србије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић рекао је да та канцеларија у сарађни са Министарством правде активно учествује у процесу консултација са организацијама цивилног друштва и струковним удружењима и заинтересованом стручном јавношћу у погледу измена устава у делу који се односи на правосуђе.

"Имамо добар одзив стручне јавности јер смо направили једну врсту позива када се 16 референтних организација цивилног друштва јавило са својим експертским ставовима о промени устава који се односи на правосуђе и то су били писани документи које смо ми размотрили и на чијој бази се и одвијају ове консултације са цивилним друштвом и заинтересованом стручном јавношћу", рекао је Степановић.

Још један округли сто у организацији Министарства правде и владине Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом о изменама Устава у делу који се односи на правосуђе одржаће се у Београду, за две недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи