"Балкан је европско питање"

Јачање деснице главни је проблем у Европи – речено је на конференцији Европског центра за мир и развој Универзитета за мир Уједињених нација, посвећеној Балкану и светским збивањима. Све гласнија европска десница разлог је за што хитнији пријем балканских земаља у Европску унију, јер, како је истакнуто, кроз то долази и већа стабилност региона.

На недавну изјаву америчког дипломате Брајана Хојт Јија у Београду – да Србија не може да седи на две столице и да једном ногом корача ка Унији, а другом ка савезу са Русијом, учесници скупа, ексклузивно за РТС, истичу да је Балкан европско питање.

"Балкан и други региону у Европској унији су европско питање, а не проблем Американаца. Влада Србије има јасан проевропски пут и ту не треба ничије мешање споља. Уверен сам да председник Србије зна шта да ради. Знају то и у Унији. Американцима је боље да се држе изван тога", рекао је Ерхард Бусек, бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе.

"Србија треба да ради оно што мисли да је најбоље за њу. Пред вама је мање ризика него што мислите, јер у Стејт департменту влада извесна конфузија, због мањка надлежних за одређене регионе и светска питања. Нешто од оног што се сада ради у Стејт департменту – неће потрајати, јер се ствари мењају. Осим тога, председник Доналд Трамп је посвећен побољшању односа с Русијом. Зато бих српској влади саветовао – без панике", каже Дон Валас, председник Института за међународно право у Вашингтону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи