Више од четврт милиона динара од кажњавања посланика

Скупштински Административни одбор новчано је казнио укупно 13 посланика опозиције због изречених опомена не неколико претходних седница парламента, међу којима је троје посланика којима ће бити одузета половина плате због мере удаљења са седнице на 20 дана.

Та мера изречена је шефу посланичке групе ДЈБ Саши Радуловићу, као и посланицима Двери Срђану Ногу и Марији Јањушевић. Њима ће од плате бити одузето по око 34.000 динара.

Посланици ДЈБ Бранка Стаменковић и Ненад Божић новчано су кажњени са 40 одсто од плате, или са по 37.300 динара, због изречених мера одузимања речи. 

Саша Радуловић, посланик Нове странке Зоран Живковић и Иван Костић из Двери, којима су изречене по две опомене, новчано су кажњени са по 13.600 динара, односно 20 одсто од плате.

Посланик ДС-а Радослав Милојичић и Бошко Обрадовић су, због укупно изречене по две опомене, новчано кажњени са 10 одсто, односно око 6.800 динара од плате. 

Посланици ДС-а Александра Јерков и Горан Јешић, Саша Радуловић, шеф посланицке групе СДС-а Марко Ђуришић, Владимир Ђурић из ДЈБ, новчано су кажњени са по 10 одсто од плате, односно са око 6.800 динара. 

На седници Административног одбора, опозиција се оштро успротивила новчаном кажњавању посланика, наводећи да се опомене изричу само посланицима опозиције, али не и посланицима владајуће коалиције.

На то је председник Административног одбора Александар Мартиновић из СНС-а рекао да из редова опозиције долазе увреде и псовке које не могу да се чују "ни у најзабитијим кафанама" у Србији, те да је у највећем броју случајева опомена једина могућност која је била на располагању председавајућем.

Опозиција: Изрицањем опомена крши се Пословник 

Опозиција, пак, сматра да председавајући изрицањем опомена крши Пословник, али и поручује да их новчано кажњавање неће спречити да говоре у парламенту. 

Милорад Мирчић из СРС-а навео је да је последњи тренутак да се мења Пословник из кога, каже, треба избацити одредбе о новчаним казнама јер се њима, оцењује, спутава расправа и право посланика да говоре, али и додаје да их казне неће ућуткати без обзира "што им завлачите руку у џеп".

Посланица ДЈБ Ана Стаменковић каже да посланици опозиције добијају опомене када реагују на "очигледне неправде" и у случају када им председавајући искључује микрофон, те да није у реду што се опомене не изричу и посланицима владајуће коалицији.

Мартиновић је подсетио да је Марија Јањушевић сат времена стајала испред стола председнице парламента Маје Гојковић, отимала јој и ишчупала микрофон и додао да такво понашање нема везе са принципима парламентаризма. 

"Одбијам тезу да се над опозицијом врши терор и да се опозиција бори за правду, а да смо ми окупатори", каже Мартиновић. 

Мартиновић је одбацио наводе посланика СДС-а Ненада Константиновић да је изрицање опомена последица понашања председнице парламента.

Мартиновић је навео да председнику парламента по Пословнику није забрањено да говори из клупе и о дневном реду и да укаже на повреде Пословника, те додао да је захтев опозције за смену Маје Гојковић легитиман.

Константиновић је упитао је да ли постоји могућност да се у оквиру СНС размотри промена председника парламента. 

"Ако обезбедите већину, смените је. Желим вам сваку срећу", поручио је Мартиновић који је након навода посланице ДЈБ Бранке Стаменковић да Маја Гојковић има "кратке живце" позвао да се посланици пристојно понашају и не вређају председницу парламента. 

Бошко Обрадовић је рекао да Маја Гојковић и Мартиновић "раде по инструкцијама" и онемогућавају посланике опозиције да говоре јер, како он оцењује, желе да их ућуткају да не причају о криминалу и корупцији у врху власти. 

Навео је да су, од 62 изре;ене опомене у актуелном скупштинском сазиву, само две изричене посланицима владајуће коалиције. 

Обрадовић каже да је посланик Двери Срђан Ного без разлога искључн са седнице само зато јер је поставио посланичко питање, а да је Марија Јањушевић покренула питање укидања ријалити програма и одузимања фреквенције ТВ Пинк. 

Јањушевићева каже да не могу да се са седнице искључују посланици само зато што се не допадају владајућој коалицији. 

Средства од новчаног кажњавања посланика, иначе, иду у хуманитарне сврхе.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи