Вучић поручио Сију: Рачунајте на пријатељство Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу поводом успешно одржаног 19. конгреса Комунистичке партије Кине, уз поруку да је Србија импресионирана успесима Кине под његовим визионарским идејама.

"Дозволите ми да Вам у име грађана Републике Србије и своје име упутим најискреније честитке на успеху 19. конгреса Комунистичке партије Кине. Посебно ме радује то што се Ви лично уписујете у историју као најснажнији лидер, уз Мао Цедунга. Уверен сам да ћете, са поверењем које имате као 'језгро Партије', и у следећим годинама водити Вашу земљу путем успеха и благостања", навео је Александар Вучић.

"Овај конгрес је, уз Ваше мудро вођство, изнедрио идеје водиље за модерну Кину са напредним друштвом. Поставили сте основе за сигурну и убедљиву победу у даљој изградњи социјализма са кинеским карактеристикама. Уверен сам да ће Кина новог века бити још јача", додао је председник Србије.

Вучић је истакао да је Србија импресионирана успесима које постиже Кина, вођена, како је навео, визионарским идејама Си Ђинпинга, "које су постале део програма, односно теоријска основа за даљу изградњу Комунистичке партије Кине".

"Сматрам да ће Ваша одлучност да Кина заузме лидерску улогу на глобалној сцени допринети напретку света у целини, као и очувању светског мира и безбедности. Зато је овај конгрес догађај од историјског значаја, не само за Кину већ и за цео свет. Тим пре сам поноснији и захвалнији што као лидер тако велике и моћне земље придајете значај партнерству са Србијом и њеном развоју. Наше свевремено, челично пријатељство потврђује се из дана у дан", навео је Вучић.

Истакао је да "смо почаствовани што Србију са Кином повезују односи свеобухватног стратешког партнерства", те да билатерални односи две земље последњих година бележе изузетан успон, уз висок ниво и интензитет дијалога.

"Србија је почаствована позивом да буде део Ваше иницијативе 'Појас и пут', и желимо да, кроз још јачу сарадњу са Кином и повезивањем са другим земљама учесницама, дамо свој допринос. У потпуности подржавамо принципе Новог пута свиле, уверени да значајно доприносе укупном одрживом развоју и напретку свих, као и што са радошћу учествујемо у раду Механизма сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе", навео је председник Србије.

Још једном је захвалио на свему што Кина на међународном плану чини за Србију, не одступајући од принципијелног става да поштује територијални интегритет и не призна једнострано проглашену независност Косова, као и на томе што одлично разуме ставове и политику Србије.

"И ми подржавамо политику 'једне Кине', и увек рачунајте на Србију као на свог искреног и поузданог пријатеља", наводи се у честитки председника Вучића.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи