Вулин: Војна сарадња Србије и Италије треба да прати политичку

Италија и Србија су пријатељске земље и сарадња наших армија мора да прати политички однос који имамо, рекао је у Риму министар одбране Александар Вулин после састанка са италијанском министарком одбране Робертом Пиноти.

Како је саопштено, Вулин је навео да је Италија велики инвеститор у Србији и да треба наћи начин да се довођењем "Берете" и других инвеститора ниво међусобне размене и сарадње две земље подигне на виши ниво.

"Договорили смо да ћемо наредне године имати већи број заједничких активности и ја сам нагласио да Србија остаје доследна политици војне неутралности. То значи да нећемо да улазимо ни у један од војних савеза, али да свакако имамо велики интерес да сарађујемо билатерално са Италијом, као и са другим пријатељским земљама од којих можемо нешто да научимо", рекао је Вулин.

Додаје да Италија и Србија, као и цела Европа, деле проблем илегалних миграција.

"Постигли смо договоре о конкретним начинима како да помажемо једни другима - од размене обавештајних података, па до контроле ситуације на терену, али и онога што се дешава ван граница наших земаља, а погађа их обе", навео је министар одбране.

Он је посебно истакао професионално ангажовање припадника италијанских оружаних снага у мисији Кфор на Косову и Метохији.

"Данас ћу доделити спомен-медаље бившим командантима италијанског КФОР-а, људима који су нас задужили својим понашањем, односом према Србима на Косову и Метохији, људима који умеју да буду војници, али и да воле народ који чувају, а то смо ми", рекао је Вулин и додао да Србија очекује да ће италијански војници остати у јужној српској покрајини све док то безбедносна ситуација буде захтевала.

Министарка Пиноти потврдила је опредељење Италије за унапређење сарадње у области одбране са Србијом, нарочито када је реч о заједничком учешћу у мултинационалним операцијама, војно-војној, војномедицинској и војно-економској сарадњи.

"Осим тога што се на годишњем плану реализује велики број билатералних активности у различитим областима, круна сарадње је заједничко учешће у мултинационалним операцијама, посебно заједнички ангажман у УН мисији УНИФИЛ у Либану", истакла је Пиноти.

Она је изразила поштовање према српским војницима који учествују у тим операцијама и нагласила да Италија подржава европски пут Србије "јер је чланство Србије у ЕУ гарант безбедности за цео регион, али и Европу".

Министар Вулин је у оквиру посете Италији са сарадницима обишао и компанију "Леонардо" ради сагледавања могућности за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом.

Вулин доделио спомен-медаље италијанским генералима

Током боравка у Риму, Вулин је у амбасади Србије уручио војне спомен-медаље за допринос систему одбране Србије тројици генерала италијанске војске, који су својим ангажовањем допринели унапређењу разумевања и сигурности за грађане Косова и Метохије, саопштило је Министарство одбране.

Медаље за допринос током свог мандата у Кфору, Вулин је уручио претходном команданту Кфора генерал-мајору Гуљерму Луиђију Миљети, генерал-потпуковнику (у пензији) Мауру Дел Векиу и генерал-потпуковнику (у пензији) Марку Бертолинију, и том приликом истакао да му је велико задовољство што, у име српског народа, има прилику да се захвали људима који су нас искрено волели. 

"Могли смо да се вратимо у далеку прошлост, могли смо да говоримо о односима наших армија, могли смо и овде да вам се захвалимо за евакуацију у Првом светском рату, могли смо о свему томе да говоримао, а ми ћемо говорити о времену кога се сећамо, о времену у којем још увек живимо. Данас желимо да вам се захвалимо, а не да чекамо да вам се захвали историја. Историја не треба да прође да бисмо знали ко су нам били пријатељи у најтежим тренуцима", рекао је Вулин

Како је рекао, Срби на Косову и Метохији су увек знали да ће тамо где је италијанска војска, имати и правду и разумевање и заштиту.

"Знате, српска химна почиње речима Боже правде, ми смо само тражили правду, од ваших смо је војника увек имали. И када је 2004. године горело Косово и Метохија, када су успомене нашег народа, наше прошлости, наша будућност, наше најзначајније цркве и манастири били брутално паљени и рушени, били смо сигурни да тамо где је италијанска војска неће изгорети ни једна црква, и није изгорела", навео је министар.

"Високи Дечани који су светиња за мој народ, захваљујући вама, протеклих неколико година нису ни једном нападнути, јер то ви нисте дозволили. Сада када више не командујете на КиМ, могу да вам кажем, увек смо знали да разумете нашу патњу и наш бол и увек смо знали да ћете нам помоћи и преко дужности", рекао је Вулин. 

Министар Вулин је на крају нагласио да не захваљује само као министар одбране, нити само као војницима "ја вам се захваљујем као људима који су у најтежим тренуцима за мој народ показали да још има људи".

"Хоћу да знате да смо вас увек ценили и заволели. Срби памте и добро и зло, не заборављамо ни једно ни друго. Ово је наш начин да вам кажемо хвала за свако добро. Хвала вам у име мог народа", рекао је Вулин, а саопштило је Министарство одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи