ПУПС: Створити услове да дијаспора улаже у задруге

Влада Србије ће у следеће три године уложити 25 милиона евра подстицајних средстава за оснивање нових и развој постојећих задруга, а ПУПС предлаже стварање услова да и грађани Србије у дијаспори и они привремено запослени у иностранству, као партнери, могу у ове намене да уложе бар део онога што сваке године ионако пошаљу у отаџбину.

У саопштењу ПУПС-а се наводи да би то зауставило одлазак младих са села и пустошење читавих појединих предела Србије, али и покренуло једну нову етапу у развоју.

Истичући да, према процени Светске банке, Срби из расејања сваке године дозначе најмање 3,6 милијарди долара својим најближима, а према истим изворима, у Србију је од 2007. до 2015. путем оваквих дознака стигло око 35 милијарди долара.

ПУПС сматра да је најважније да се обезбеди поверење наших земљака у иностранству, да та средства која би била намењена за развој задругарства и заустављање демографског пропадања периферних делова Србије, не би била злоупотребљена.

"Појединац или групација наших људи из дијаспоре који би на тај начин уложили средства били би власници опреме, оруђа за рад или објеката који би се обезбедили тим средствима. И до сада је постојало интересовање за улагање наше дијаспоре у Србију, међутим, све би спласнуло када би потенцијални улагачи наишли на превелику бирократизацију и неретко на малверзације", наводи се у саопштењу.

Баш због тога, поручују из ПУПС-а,  овај пројекат развоја задругарства је управо прилика да се исправе неке старе неправде, да се наши земљаци осете поштованим, пуноправним грађанима своје отаџбине, али и да вршећи једну патриотску мисију могу истовремено и да поштено зараде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи