"Вучић највећи победник локалних избора на КиМ"

У очекивању другог круга локалних избора на Косову и Метохији извесно је да је Српска листа освојила апсолутну већину у девет од 10 општина где су Срби већинско становништво, што је новинар и професор у Приштини Адриатик Кељменди оценио као "хладан туш" и истакао да је председник Александар Вучић највећи победник тих избора, пренела је приштинска "Коха".

И хладан туш за крај: председник Србије, Александар Вучић, је највећи победник избора на Космету – Српска листа је успела да у првом кругу победи у девет општина, док у Клокоту води са око 47 одсто. Апсолутна власт у 10 општина на Косову!", навео је Кељменди за Коху.

Лист пише и да је опозициона ДСК бившег премијера Исе Мустафе вратила примат у већини општина са већинским албанским становништвом.

Дневник Зери пише да је, према првим прелимним резултатима, опозициона ДСК бившег премијера Исе Мустафе далеко иза себе оставила владајућу Демократску партију Косова и покрет Самоопредељење.

Лист наводи да је само пар месеци након ванредних парламентарних избора, овај политички субјекат видно повећао број гласова грађана и истовремено политички удео у већини општина у земљи.

"ДСК се након много времена вратила као прва партија у земљи, ако се погледају прелиминарни резултати локалних избора који су одржани јуче. Партија Исе Мустафе, према прелиминарним резултатима које је објавила мрежа НВО 'Демократија на делу', освојила је више од 210.000 гласова остављајући иза ДПК Кадрија Весељија, која је освојила око 150.000 гласова и Самоопредељење са око 130.000 гласова", наводи лист.

ДСК је, пише Зери, и партија која је освојила и највише општина, тј. у њима неће бити другог круга, а у четири од седам главних општина је обезбедила други круг.

Позивајући се на податке ДНД, пошто ЦИК није изашао са својим подацима, ДПК је освојила само једну општину без другог круга, а друга рунда их чека у Призрену, Митровици и Урошевцу.

Повећање у односу на последње локалне изборе који су одржани 2013. године, забележио је и покрет Самоопредељење, иако не онолико колико се очекивало након резултата на парламентарним изборима одржаним у јуну.

Осим приштинске општине, наиме, Самоопредељење је обезбедило и други круг у још неколико других косовских општина.

РТК је пренела да су избори на Косову и Метохији били мирни, али и да је ЕУ критиковала ниску излазност грађана.

Централна изборна комисија саопштила је да је излазност била око 44 одсто, а тим поводом огласила се и шефица канцеларије ЕУ на Косову, Наталија Апостолова,која је рекла да грађани не треба да пропусте прилику и да треба да гласају за своју будућност.

"Грађани треба да размисле о томе за кога би да гласају. Желимо да видимо да су изабране особе које то заслужују, које су поштоване, особе које добро знају свој посао и које су чистих руку", оценила је Наталија Апостолова.

Епока и ре је пренела честитке косовског председника и премијера, Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, који су својим постовима на Фејсбуку оценили да су избори прошли у миру и демократској атмосфери.

Огласио се и лидер ДСК, Иса Мустафа, који је на свом Фејсбук профилу написао да је та партија на првом месту заслужено.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи