Интервју: Томислав Николић, председник СНС

Нисам политичар који се неозбиљно бави политиком, а од када постоји СНС нисам променио однос ни према Србији, ни према власти ни опозицији, рекао Николић гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у.

Гостујући у емисији "Сведок" на РТС-у председник Српске напредне странке Томислав Николић рекао је да од када постоји СНС није променио однос ни према Србији, ни према власти ни опозицији.

(Снимак "Сведока" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије)

"Од када је странка настала нисам у односу на власт ништа променио. Нисам ни према Тадићу променио однос. Гледам да нађем везу између Тадића председника ДС и Тадића председника Србије. Хоћу да помогнем Тадићу председнику", рекао је Николић у интервјуу са Ненадом Љ. Стефановићем, Главним и одговорним уредником Информативног програма РТС-а.

"Желим да се ми боримо политички. Мислим да пропушта шансу да разговара са Србијом, као и премијер", рекао је лидер напредњака.

На питање главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића шта је планирао да каже на Скупштини странке на којој је у суботу требало обележити годишњицу, а која је отказана, Николић је рекао да је требало да поднесе извештај о томе шта је постигнуто, да се изабере Одбор, Председништво, усвоји Статут.

Одговарајући на питање да ли је у почетку био благонаклонији према властима, Николић је рекао да нема другачије ставове.

"Од настанка странке, никада, ни једном изјавом нисам то радио. Желим да у Србији не буде сукоба, осим око тога ко ће је боље водити. За ових годину дана упрокос покушајима, очигледно је да неко не ради добро", рекао је Николић.

СНС лидер у опозицији 

На питање да ли га погађа када председник Тадић каже да у напредњацима види милитантни радикализам пресвучен у ново одело Николић каже да "то више о њему говори, а када су истраживања показала да смо се изједначили тада је он почео тако да говори".

"Уместо да тражи шта не ваља у власти, он тражи грешку у опозицији. Таква власт никада није опстајала", рекао је Николић.

Стартна позиција за нову власт је била идеална после 5. октобра, али доста тога није урађено. У садашњој опозицији СНС је лидер, каже Николић.

Говорећи о односу са радикалима, Николић је рекао да је нападима на њега та странка пала за 5 до 6 процената и упозорио да лако може да припадне странкама које не могу да пређу цензус.

На питање о могућим изборима, Николић је рекао да су "избори такмичење, и да власт не може ништа да не уради, јер избори терају на то".

"Не бисмо правили Владу, него њену стратегију. И свима би било јасно шта ћемо да радимо, али не мислим да је то у реду док се не договори шта ће та Влада да ради, тако да Србији буде боље".

Николић је рекао и да је СНС за много тога заслужна.

Грађани спремни на промену власти

"Рачунам на мудрост грађана Србије, а познајем Србе добро, и знам да су спремни да промене власт, јер им се не свиђа шта ради Борис Тадић. Они не гледају ко је лепши, него шта је ко учинио".

"Ово није мирно време чак ни у Европи, ова криза је довела до пада многих Влада у ЕУ. У ово време грађани не могу да поднесу једну Владу у четири године. Када су исте идеје, а опозиција претекне власт, онда је проблем у томе шта ко може да оствари".

"Мени не би могло да се деси да буде проглашена епидемија, а да нема вакцина. Такође, ни оволика приватизација. Не бих могао да посматрам да се све урушава. Или да по школским двориштима нарко дилери продају дрогу", рекао је Николић.

Анализирајући посету руског председника Дмитрија Медведева Србији, Николић је рекао да она и није била толико успешна.

"Да је СНС била на власти, Медведева би испред Скупштине дочекало 100.000 људи, и Србија би показала шта осећа према том човеку".

Николић каже да нема времена да неко напада ЕУ и Русију, јер са њима Србија мора да сарађује, и додаје да се не може ни без Русије, ни без САД.

Говорећи о војној неутралности Србије Николић је рекао да министри износе програме противне одлукама Скупштине. "Скупштина је донела резолуцију о војној неутралности, а министар Шутановац каже да Србије треба да уђе у неку од организација".

На питање да ли је процена о томе да је у предности што није на власти, Николић каже да "није тачно јер власт користи све полуге моћи, а опозицији остаје само критика".

О медијској присутности СНС-а на РТС-у Николић каже да је "за СНС резервисана рубрика Шта радите, бре".

"Волео бих да Србија једног дана добије Јавни сервис, али оно што је добро на РТС-у то су серије које враћају наду грађанима Србије".

Николић је замерио РТС-у због мање медијског простора у Другом дневнику, наводећи пример обележавања славе СНС-а и зато што није било извештаја са Вождовца о предаји изборне листе.

На то је главни и одговорни уредник Информативног програма РТс-а Ненад Љ. Стефановић одговорио да "ова телевизија нема праксу да бележи партијске славе, јер би то личило на време комунизма".

Шешељу желим да се што пре врати

Што се тиче односа са Војиславом Шешељем, Николић је рекао да му "жели да што пре дође и да се одмах врати.

"Ми више нисмо политички саборци. Не може нас угрозити, али ДС може да угрози. На овом политичком тржишту свако је занимљив у мери у којој чини будућност Србије. Желим му да се врати деци и унуцима", рекао је Николић.

На питање да ли се срео са Станком Суботићем Николић је рекао да "са њим никада није разменио ни једну једину реч.

"Нема ме у тој причи. Да ме има не бих могао да рачунам да ћу победити".

Што се тиче изручења Ратка Младића, Николић каже да ће Расим Љајић, ако се не изручи Младић, можда оборити Владу Србије, а да он није особа која о томе може да говори.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару