"Напредак у дијалогу важан за темпо приступног процеса"

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц сматра да није претерано сврсисходно поредити Косово са Каталонијом, већ треба наставити дијалог с Приштином, јер је напредак у том дијалогу од великог значаја за пут Србије у ЕУ.

"Не видим никакву додатну вредност у поређењу ситуације око Каталоније са оном на Косову", нагласио је аустријски министар у интервјуу Танјугу.

Каталонски референдум о независности је унутрашње питање Шпаније, које мора бити решено у оквирима шпанског Устава, истиче Курц.

Он није директно одговорио на питање да ли ће Србија пре приступања ЕУ морати да призна независност Косова, већ је подвукао да је ЕУ стално указивала да је дијалог Београда и Приштине од великог значаја за пут Србије ка ЕУ.

"Напредак у дијалогу ће и даље бити важан за темпо приступног процеса", каже шеф аустријске дипломатије.

Курц је истакао да је досадашњи учинак на путу ка ЕУ значајан.

"Србија је под председником Александром Вучићем, посебно док је он био премијер, спровела важне и делимично болне економске реформе и сада је сидро стабилности у региону. Чињеница је и да су Црна Гора и Србија већ најдаље одмакле на путу у ЕУ", наводи шеф аустријске дипломатије.

Са обе државе, подсећа, воде се приступни преговори, а њихова брзина зависи од тога колико ће државе бити спремне за ЕУ кроз спроведене реформе.

"Претпостављајући одговарајуће ангажовање, у шта не сумњам, понуђени временски оквир председника Европске комисије Жан Клода Јункера представља добру оријентацију. Председник ЕК, као и европски комесар Јоханес Хан, последњих недеља су поновили да све државе Западног Балкана имају европску перспективу. Аустрија изричито подржава ту перпскетиву за све те земаље. То је важан, позитиван сигнал у времену у којем многи у региону већ у то сумњају", казао је Курц.

Кад је реч о најважнијим предусловима које Србија мора да испуни, он поручује да је важно да се слуша шта Европска комисија каже.

"Владавина права, основна права, борба против корупције и општа стабилност региона су од одлучујућег значаја. Свим тим областима и Србија може дати велики допринос", истиче Курц и додаје да ће његова земља дати све од себе да државе Западног Балкана, а посебно Србију, у томе подржи.

"Мигранти са простора бивше Југославије осећају се у Аустрији као код куће"

Када је реч о предстојећим парламентарним изборима у Аустрији који су заказани за недељу 15. октобар, Курц, иначе председник Народне партије Аустрије (ОВП) указује да странка има велики број кандидата страног порекла, који, каже, имају добре шансе да уђу у аустријски парламент.

"Наш циљ је био да саставимо мешавину особа без партијске књижице, који нису били у политици и особа које су се већ ангажовале за ОВП. Отварање ОВП за оне који нису чланови је понуда за све који деле наше вредности и желе нешто да промене. Не желимо никаква паралелна друштва и због тога је важан сигнал да у политичком систему учествују и особе мигрантског порекла", побјаснио је.

То је кључно, јер, истиче, ако нешто треба да се промени у Аустрији неопходно је да се најпре промени политика. 

"Мислим да је политика у прошлости креирана превише негативно. У таквој врсти вођења политике не желимо да учествујемо. Циљ нам је да водимо политику за људе, да их уверимо садржајем и да на нападе не одговарамо нападима, већ аргументима", објаснио је он. 

"Наш програм је јасна понуда свима који, независно од старости, друштвеног статуса, пола и социјалног порекла, желе максималне промене. Због превеликог пореског оптерећења у Аустрији је посебно тешко да грађани нешто изграде сопственим радом. Ту имамо јасан одговор - желимо да се поново тежак рад исплати. Ко ради, даје допринос.

Зато се залажемо за масивно пореско растерећење. Кроз смањење пореза на плате и приходе, људима треба да остане више у новчанику за живот. То значи да са ОВП неће бити никаквих пореза на наслеђе и имовину. Неко ко је себи нешто изградио, не треба да буде додатно оптерећен порезима. Наш циљ је да Аустрију вратимо на врх и грађанима омогућимо да воде добар живот", рекао је он. 

Говорећи о српској заједници, истиче да је интеграција велики изазов нашег доба. 

"Успешна интеграција може позитивно допринети друштвеном јединству и економском успеху земље. У томе није важно одакле неко долази, већ који допринос су ти људи спремни да дају у Аустрији. Мигранти са простора бивше Југославије осећају се, за разлику од других имигрантских заједница, често у Аустрији као код куће.

То је веома важан индикатор за успешну интеграцију, јер то значи да они подржавају вредности нашег друштва и доприносе успешном суживоту у Аустрији. Српска заједница свеукупно гледано важи за веома добро интегрисану. Важни фактори за то су сигурно историјска и културолошка блискост са Аустријом, као и лични напори сваког појединца, да буде део друштва", закључио је он. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи