Читај ми!

Мариновић: Гуши се право јавности да зна, циљ лажних захтева за инфомацијама извлачење пара из буџета

На Међународни дан права јавности да зна, повереник за информације од јавног значаја упозорава на велики број злоупотреба. За годину и по дана учетворостручио се број захтева и жалби чији је циљ, како каже Милан Мариновић, извлачење пара из буџета. То чине одређени грађани у спрези са једном групом адвоката, наводи повереник.

На потешкоће новинара да дођу до информација од државних институција, поверенику за информације од јавног значаја је пристигла 261 притужба. На конференцији коју сваке године у очи Међународног дана права јавности да зна одржава повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић, упозорио је на злоупотребе.

Милан Мариновић напомиње за РТС да је та појава толико узела маха у последњих годину и по, две дана, да гуши право јавности да зна.

"Ако се овако настави, плашим се да ће право јавности и Закон о слободном приступу инфромацијама од јавног значаја бити потпуно обесмишљени, иако је реч о једном од најбољих закона у Европи и у свету у тој области", упозорава Мариновић.

Према његовим речима, једна група адвоката, у спрези са грађанима, подноси огроман број притужби институцијама, који углавном немају капацитета да на њих одговоре. Потом следе жалбе, тужбе, а на тај начин они су досад већ наплатили огромну своту новца.

"Прилив жалби поверенику за информације од јавног значаја порастао је више од четири пута у односу на период пре 2023. а тај тренд се наставио и у овој години", каже Мариновић.

Како је истакао, број жалби порастао је више од четири пута у односу на просечан прилив од 2023. и такав је тренд и у 2024. години.

"То гуши органе власти, онемогућава их да обављају своје послове, поготово када се ради о највишим органима власти", наглашава повереник Марин Мариновић.

Додаје да се ти захтеви подносе и месним заједницама, којих је преко 4.000 у Србији, основним школама, домовима здравља, центрима за социјални рад, предшколским установама.

Као механизам против те појаве, Мариновић каже да су у канцеларији повереника одлучили да кад год препознају да се ради о злоупотреби, да одбију такву жалбу због заштите јавног интереса, али и оних трећих лица који користе закон за оно за шта је прописан.

Став Управног суда

С друге стране, Мариновић указује на то да је пре годину дана покренуо иницијативу за измену Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, како би се том изменом утицало на промену става Управног суда да жалилац има право на трошкаве адвоката, односно на писање жалбе.

"До тада је Управни суд подржавао став претходног повредника и мене да немају право на трошкове жалбе. Међутим, сада је Управни суд променио став и једини начин да утичемо на то је да променимо закон, да пропишемо да сваки жалилац сноси своје трошкове", објашњава Мариновић.

Повереник сматра да би се том изменом закона смањио број жалби будући да се, како каже, највећи бро захтева и жалби подноси искључиво у циљу узимања пара из буџета.

Цео разговор са Миланом Мариновићем можете погледати у видеу на почетку текста

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи