Куда иде Европа у безбедносном смислу?

Седми Београдски безбедносни форум под називом "Изградња заједничке будућности у времену несигурности" окупио је у Београду домаће и стране политичаре и стручњаке који расправљају о глобалној кризи, безбедносним проблемима Европе и Балкана и где је место Србије на глобалној безбедносној мапи. На конференцији ће бити више од 100 говорника и 700 учесника.

Куда иде Европа посебно у безбедносном смислу, једно је од главних питања на Форуму.

"Највеће безбедносне претње у Европи су раст популизма и десничарског екстремизма, урушавање држава на Блиском истоку и северу Африке, потенцијал за тероризам, организовани криминал, глобализација и неуспех који глобализација може да доведе, посебно у Африци, и традиционални сукоб између Европе и Русије", наводи Филип Ејдус, доцент на Факултету политичких наука и истраживач на Универзитету у Бристолу.

Тражи се и одговор на то каква је европска перспектива Балкана.

"Западни Блакан може да постане део Европске уније, питање је за колико времена, за колико година и како ће изгледати ЕУ тада", истиче Флоријан Бибер са Универзитета у Грацу.

Директорка Одељења за европске политике чешког Министарства спољних послова Јита Знаменачкова наводи да се Европска унија суочава са бројним изазовима. 

"ЕУ се данас суочава са различитим кризама - Брегзитом, мигрантском кризом, каталонским референдумом о независности, али је увек у историји Уније било неких врста криза", навела је Знаменачкова. 

Због тога би, апострофирала је, увек требало да имамо на уму да је ЕУ амизциозан пројекат и да се држимо тог пута. 

Према речима професора Универзитета у Женеви Душана Шиђанског кризе које данас имамо у ЕУ су другачије него раније, и притом делују истовремено.

"Ситуација са мигрантима, тероризам, претње које долазе споља... Унија је сада у проблему шта и како да уради. Потребна је једна свеобухватна визија, један без других проблема не можете да решите", сматра Шиђански. 

Академски догађај, којим је традиционално отворена конференција, усмерава дијалог младих истраживача на улогу ЕУ у управљању кризама, испитујући колико је њихов утицај видљив.

На овогодишњем безбедносном форуму дискутоваће се о доприносу сарадње Србије и НАТО безбедности у региону, нормализацији односа Београда и Приштине, односу безбедности и религије и утицају жена на политику на Западном Балкану.

Претходних шест година на Безбедносном форуму учествовало је више од 4.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи