"Све мање проблема решава се дијалогом, политичари користе реторику страха"

Директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић каже за РТС да се много прича о безбедносним ризицима али да подаци говоре да живимо у много безбеднијем окружењу него што је то био случај седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Соња Стојановић Гајић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да се доста прича о безбедносним ризицима али да подаци говоре да смо безбеднији него пре 30, 40 година.

"Подаци говоре да ми, бар у Европи, живимо у много безбеднијем окружењу него 70-их и 80-их година прошлог века, али да се све мање проблема решава дијалогом. Политичари више користе реторику страха али објективни подаци нису у прилог томе", објашњава Соња Стојановић Гајић.

Напомиње да је идеја да предстојећа тродневна дебата покаже да може да се разговара о безбедносним темама без страха.

"Биће више врста дијалога, а можда најважнији је дијалог о Балкану", каже директорка Београдског центра за безбедносну политику.

Истиче да ће дебати присуствовати министар спољних послова БиХ, да ће доћи гости из Грчке, независни истраживачи и новинари.

"Циљ нам је да ово буде балкански скуп, тако да ће присуствовати и колеге из Албаније, Македоније...", напомиње Стојановић Гајић.

Каже да је једна од тема и све присутнији популизам.

"То се односи на застрашивање политичких лидера који претендују да говоре у име народа а против елита. Тај дискурс ‘ми-против њих‘ у којем не постоји простор за налажење моста је заправо популизам", објашњава Соња Стојановић Гајић.

Истиче да ће бити много билатералних састанака и званичних и незваничних.

"Нама је циљ да се расправа која ће трајати три дана настави и током године", каже Стојановић Гајић.

Тродневни Београдски безбедносни форум окупиће у Београду домаће и стране политичаре и стручњаке. Дебате почињу данас расправом о глобалној кризи, а разматраће се и улога жена на Балкану у политици, "повлачење" демократије пред популизмом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи