Соња Лихт: Свет се променио, безбедносни изазови већи

Безбедносни изазови су већи него раније, глобално, али и кад је реч о нашем региону, оцењује Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност, у сусрет Београдском безбедносном форуму, на којем ће, од 11. до 13. октобра, говорити више од 100 најутицајнијих званичника и експерата.

Свет се веома променио у последњих годину дана, јер се догодио Брегзит, Трамп је постао председник САД, радикализован су политички процеси у Каталонији који подсећају на распад Југославије, навела је Соња Лихт у разговору за Танјуг.

Истиче да паралелно с тим процесима из целог света долазе ауторитарно-популистичке поруке, док се у региону често чула заоштрена реторика.

"Такве поруке не пласирају само политичари, већ и интелектуалне елите, што је веома опасно за све нас. Због свега тога назив Београдског безбедносног форума и јесте 'Изградња заједничке будућности у времену несигурности'. У том наслову има озбиљне дозе оптимизма, јер нам је намера да кроз дискусије размотримо могућности грађења заједничке будућности, глобално и у региону", рекла је Лихт.

Према њеним речима, односи у региону представљају једно од важних питања за будућност Србије.

"Често политичке елите запаљивом реториком дижу свој углед, што је демонстрација изузетно себичног интереса у односу на добробит друштва у целини", истиче Лихт и додаје да ће на предстојећем Форуму једна од централних дебата бити посвећена управо односима у региону.

"Морамо да ојачамо тенденције истинског дијалога, јер морамо да разговарамо једни са другима у региону. Морамо много боље, да би истински ишли напред као друштва која сарађују", рекла је Лихт.

Напомиње да је ове године на Сајму пљопривреде у Приштини било 100 фирми, а прошле само 30.

"То је изузетно велико охрабрење, јер људи препознају интерес. Најлегитимнији, породични, лични интерес да размењују добра и да сарађују да би живели боље. Све то не би могло без Бриселског споразума", навела је Лихт.

Дијалог и нормализација односа имали би, каже, бржи темпо када би политичари пазили које поруке шаљу.

"Зато ове године имамо и дебату о српско-косовским односима. Млади, образовани људи из целог региона траже квалитет односа држава и трајну стабилност и просперитет у друштвима у којима живе. То су основна питања везана за њихов одлазак или останак. Не иду они у иностранство само због пара, већ желе већи степен слободе и социјалне сигурности", уверена је Лихт.

Стога је, додаје, једна сесија на Форуму посвећена управо такозваним "миленијалцима", младим образованим људима, који одлазе из нашег региона у потрази за бољим, али и сигурнијим животом.

"Они морају да буду стуб нашег друштва, а не да одлазе", рекла је Лихт.

Истиче да је свет пред великим безбедносним изазовима у наредном периоду и због тога што се неки социјални и климатски процеси одвијају неконтролисаном брзином:

"Без икаквог одлагања морамо као цивилизација да се позабавимо великим сиромаштвом у свету, јер је огроман пораст социјалних нејаднакости унутар појединих друштава једноставно неодржив. Наравно, ту је и стална претња радикализације проблема изазваних климатским променама, као што су суша или недостатак пијаће воде, који ће произвести нове миграције људи", указала је Лихт и цитирала политичког аналитичара из Бугарске Ивана Крастева да су "миграције револуција 21. века".

Подсећа да смо сведоци чињенице да су због рата на Блиском истоку милиони људи променили адресу.

Цењена социолошкиња истиче да су миграције наша будућност.

"Не само због економске глобализације планете, већ зато што имамо ратове и климатске промене и људи спасавају живу главу. Добар део Сирије се иселио... Сада милиони људи живе у Турској, Јордану, Либану... Па и у Европи, пре свега у Немачкој", навела је Соња Лихт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи