Павлопулос за РТС: Грчка не мења став о Косову

Председник Грчке Прокопис Павлопулос, који борави у дводневној званичној посети Србији, говорио је за РТС о билатералним односима, ситуацији у региону и Европи, Косову и Каталонији, као и о евроинтеграцијама Србије које Атина подржава. Истиче да је став Грчке о Косову заузет на основу међународног права и европских тековина и да се зато неће променити.

У интервјуу за РТС, председник Грчке Прокопис Павлопулос рекао је да постоје два разлога за учесталост сусрета и развој грчко-српских односа.

– Прво, сарадња зарад учвршћивања безбедности и стабилности и међународног легитимитета на Балкану и друго, помоћ Србији како би у што краћем року окончала процес интеграција.

Сматрамо, као Европљани, да Србија у овом тренутку има све квалитете, све претпоставке како би наставила процес европске интеграције. Немојмо заборавити да је Србија отворила већ 10 поглавља, то је веома важно. И то не мислимо само ми Грци.

Знамо да Грчка поштује територијални интегритет Србије али постоји ли у Грчкој целовити политички консензус кад је реч о независности Косова да се тај став неће мењати?

– Јасно је да је за Грчку ово национални став, став који подржава влада, ја лично, политичке партије и опозиција. Зато што је тај став европски. Не радимо то само да би подржали Србију. Радимо јер је то правило којег треба да се држимо у име Европе.

Видите шта се десило са, под наводницима, референдумом у Каталонији. Сви они који су пожурили да признају Косово, шта имају да кажу сада, након дешавања у Каталонији. Морамо да будемо озбиљни. Треба да размислимо пре него што доносимо одлуке о последицама тих одлука.

Дакле, став Грчке је став који је заузет на основу међународног права и европских тековина и зато је то став који се неће променити, док је понашање Косова такво да прави проблеме и у погледу међународног права и у погледу европских тековина.

Рекли сте да се надате да ће следећа посета председника Грчке Србији бити уприличена када Србија постане чланица Европске уније. Међутим, господин Макрон и господин Јункер кажу да би Србија, западни Балкан уопште, могао да уђе у ЕУ 2025. Хоћемо ли се видети раније?

– То што су рекли господин Јункер и Макрон је крајњи рок. Ако уложимо сви напоре, може бити завршено и раније. Зато сам рекао и да ће следећа посета, ако погледамо у просеку колико се често дешавају посете, отприлике шест до седам година, да је то добар временски оквир за следећу посету председника Грчке, када Србија постане пуноправни члан.

Оно што сам желео да истакнем је - што пре то боље, и сви треба да радимо у том смеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи