Отворен Конзулат Србије у Сарагоси

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да очекује да отварање Конзулата Србије у Сарагоси, који покрива територију региона Арагон, дати додатни импулс јачању и проширењу сарадње Србије и Шпаније, посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије.

Дачић је у Сарагоси рекао да је један од приоритета Србије у односима са Шпанијом интензивирање економске сарадње и повећање шпанских инвестиција у Србији, чему су одличан ослонац снажне везе засноване на пријатељству два народа.

Шеф српске дипломатије је данас у присуству потпредседнице Привредне коморе Арагона Марије Лопес, предао  документ Хуану Карлосу Триљу Баигорију којим се потврђује његово именовање за почасног конзула Србије у Сарагоси, с јурисдикцијом за Аутономну покрајину Арагон, саопштило је Министарство спољних послова.

У краћем разговору саговорници су се сагласили да ће отварање Почасног конзулата Србије у Сарагоси значајно унапредити привредну сарадњу, као и видљивост Србије у Сарагоси и Арагону.

Дачић је потом пред више од 300 представника пословне заједнице Арагона рекао да је Влада Србије спровела низ мера за побољшање амбијента за бизнис и инвестиције, додајући да је у Србији присутно више од 20 шпанских предузећа која су задовољна својим пословањем.

Кроз рад и активности почасног конзула Србије у Сарагоси унапредиће се и међусобно информисање и појачати везе два народа и квалитет конзуларне заштите, рекао је Дачић и додао да ће активности почасног конзула бити усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно сарадњу региона и градова две државе, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње.

Он је рекао да су шпанске модне марке лидери на српском тржишту, као и да се својим квалитетом истичу и шпанске грађевинске фирме ангажоване у саобраћајној инфраструктури.

"Са посебним задовољством бих истакао да се у нашој престоници, Београду, возе трамваји произведени у фабрици Каф у Сарагоси, које моји суграђани популарно називају 'еспањол'. Ако вам кажем да је у 2016. остварена робна размена у износу од око 400 милиона евра, а у тим оквирима размена са Арагоном 14 милиона евра, сложићете се да постоји и простор и обострана потреба да се и овај сегмент економске сарадње побољша", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да две државе и два народа "већ цео век негују пријатељске и веома добре односе".

"Желим да нагласим да Република Србија и Краљевина Шпанија и ове године настављају са обележавањем сто година од успостављања дипломатских односа 1916. Током овог периода у Шпанији су боравили и живели многи наши познати писци, песници, музичари, сликари и спортисти. Посебно бих желео да нагласим да је наш чувени писац и дипломата Јован Дучић службовао у Мадриду у периоду од 1919. до 1922. и да је наш нобеловац Иво Андрић као дипломата боравио у шпанској престоници у периоду 1928. и 1929", навео је Дачић.

Дачић је захвалио Шпанији на "принципијелном и конзистентном ставу" у вези с непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, додајући да Србија веома цени активну и снажну подршку Шпаније европским интеграцијама Србије.

Министар је рекао да су бројни спортисти дали значајан допринос развоју шпанског спорта, као што су Радомир Антић, који је играо и радио као тренер у фудбалском клубу Сарагоса, Раша Поповић, који је тренирао фудбалски клуб Сарагосу, Ранка Жеравицу, Загу Жеравицу и многе друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи