Делави: Приштина не треба да се плаши оснивања ЗСО

Званични амерички ставови у вези са основним политичким питањима – од питања демаркације са Црном Гором до процеса трансформације Косовских безбедносних снага у војску, дијалога са Београдом и оснивања Заједнице српских општина нису се променили доласком нове косовске владе, пише приштинска "Коха диторе".

Амерички амбасадор на Косову, Грег Делави, изјавио је, наиме, да би Заједница општина са српском већином требало да се формира у складу са косовским уставом и да Приштина нема разлога да се тога плаши, односно да то није исти случај као што је случај са Србима у БиХ.

"Ја мислим да Асоцијација општина са српском већином треба да буде формирана у складу са косовским уставом. Било ми је драго када сам видео изјаву посебне изасланице ЕУ на Косову, госпође (Наталије) Апостолове да је то и визија Европске уније", рекао је Делави у интервјуу за Коху.

Каже да мисли да је значајно, јер оно што ЗСО треба да ради је да олакша живот Србима тамо где су већина, да заједно раде на заједничким питањима, као што су здраствена заштита и образовање.

"Асоцијација има задатак да ојача суверенитет Косова на целој својој територији, елиминисање паралелних структура које воде структуре друге државе и постављање свих аспеката локалне управе одлучно у оквиру уставних одредби Косова", рекао је амерички дипломата.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине о нормализацији односа, Делави је рекао да је тај процес већ донео значајна позитивна кретања за грађане Косова.

"То су споразум о царинама, о међународном телефонском броју, косовске полиције на северу земље... Значајно је да се призна да је дијалог донео Косову суштинску добит", рекао је Делави.

Поновио је да САД снажно подржавају дијалог и да су до сада учиниле много за тај процес.

"Ако две владе желе да промене начин вођења дијалога, онда за мене нема проблема, за све време док су оне о томе сагласне. Цео дијалог се односи на споразуме између две државе. Тако да мислим да је позитивна чињеница да две државе траже начина да ажурирају дијалог који је прошао кроз неке тешке месеце", рекао је он.

Делави је рекао и да је свестан ограничења које има влада Рамуша Харадинаја са уском парламентарном већином, али и да очекује да опозиција помогне око питања која нису политички контрадикторна, јер, како је рекао, "Косово треба да иде напред".

Делави је, објаснио и ставове о дијалогу са Србијом, стварању Удружења општина са српском већином, оптужбама против министра пољопривреде Ненада Рикала, жаљењу због поништавања одлуке о десертификацији кандидата са судским пресудама, као и о ефектима америчке помоћи Косову.

Упитан која су његова очекивања од нове владе и колико је могуће да она испуни обећања и очекивања грађана, имајући у види уску већину коју имају, Делави је рекао:

"Упознао сам многе нове министре и моја очекивања су да ће сви радити на унапређењу интереса Косова и грађана Косова, како унутар Косова тако и широм света. Приоритети о којима ја говорим су владавина закона, економски развој и сигурност. Наравно, постоје и други унутрашњи приоритети које влада мора узети у обзир."

Што се тиче "танке" већине у парламенту (61 од 120 посланика), Делави је рекао да је претходна влада имала велику већину, а да опет није успела да постигне много тога.

"Тако да се надам да ће нови сазив скупштине, чак и ако има само 61 посланика, нешто учинити...", рекао је Делави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи