Вучић уочи посете Сарајеву: Важно је да разговарамо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, уочи сутрашње званичне посете Сарајеву, да су свака посета, сваки сусрет и разговор важни, јер подразумевају нови степен одговорности.

"Важно је и добро, и за Србију и за БиХ, да се чешће виђамо. Људи питају какви су конкретни резултати тих виђања. Мој одговор је увек: и да никад ништа не постигнемо – веома је важно да разговарамо. И за наше држве, и за наше народе. Важно је да те односе правимо што је могуће бољим. И увек се потрудимо да направимо нешто конкретно", рекао је Вучић за сарајевски Аваз, пренела је Фена.

Председник Србије је такође изјавио да се сутра може разговарати о важним темама – од политичих, правних проблема који постоје, на пример, да се утврди још три одсто границе која није утврђена са БиХ, док је осталих 97 одсто утврђено.

"Ако то решимо, многе ствари из Европске уније биле би нам доступније. Ту бисмо показали да једни другима поштујемо територијални интегритет", рекао је, између осталог, Вучић, наводи агенција Федерације БиХ.

Председник Србије оценио је да Србија и БиХ имају такву прошлост која оптерећује, али и да постоји кампања и значајна острашћеност у БиХ против Срба, као и да њему не верује, како је рекао, бар 50 одсто Бошњака.

Вучић је рекао да "људи сваког српског представника, а поготово неког ко није слаб, доживљавају као да је на некој другој страни".

"Али сигуран сам да је бар 50 одсто Бошњака у међувремену умело да разуме и препозна моју одговорност и, ако хоћете, озбиљност у приступу према БиХ.

Ви немате изненађење у мојим изјавама никада. Не можете, у периоду од када сам председник Владе и председник државе, наћи ниједну моју изјаву која је суштински против БиХ и бошњачког народа", рекао је председник Србије.

Мисли, каже, да је то одговорно и озбиљно понашање, те да му је драго што је део Бошњака препознао његову искреност и добру намеру у приступу БиХ.

"За разлику од многих на политичкој сцени Србије, стварно мислим да ми и БиХ морамо имати најближе односе", навео је Вучић и објаснио да то значи међусобно поштовање, поштовање граница, народа, али и развијање и приближавање у економским односима.

И зато је, истиче, предложио стварање економске зоне, јер мисли да још више ствари можемо заједнички урадити и поводом царина, такси, пореза... да, како је рекао, дефакто конституишемо јединствено тржиште и јединствени амбијент за привлачење страних инвеститора.

Напомиње да је за то потребно још година, много енергије и труда.

Али, додаје, када то будемо остварили, онда неће бити 350 или 400 милиона евра инвестиција у БиХ, него 1,5 милијарди, а Србија не две, већ више од три милијарде евра страних инвестиција.

"То, дакле, зависи од нас и ја мислим да ми то можемо урадити", јасан је председник Вучић.

На констатацију да оно што нас раздваја јесу у овом тренутку питања из прошлости и страст која обично проистиче из религиозних опредељења, а да нас спаја управо будућност, Вучић каже да, ако будемо схватили да су наша различитост наша предност и вредност, а не фалинка и недостатак, онда је, истиче, сасвим сигуран да ћемо и један од проблема за стварање боље и другачије будућности успети да решимо.

Упитан да објасни своју често изречену мисао да га "највише брине ситуација у БиХ, због односа у тој држави", председник Србије каже да је свакоме јасно да и Србија и Хрватска и БиХ, и Срби и Бошњаци и Хрвати, шта год да се деси у БиХ, немају више никакве стабилности и тада нема мира у региону.

"То је јасно свима. И да то не може да буде ни локални, ни ограничени инцидент, нити било шта друго. И зато сви заједно морамо дати све од себе да се тако нешто никада не догоди", истакао је Вучић и на питање да ли постоји опасност за тако нешто, одговара:

"Не бих о томе на такав начин говорио, али могу вам обећати да ћемо дати све од себе, оно мало, макар то било 0,1 одсто, што зависи од Србије, да се то не догоди."

"Србија нема претензије према БиХ" 

На упит значи ли то да ће председнику РС Милораду Додику сугерисати да више не говори да верује да ће Србија и Република Српска бити једно у територијалном и државном смислу, Вучић је рекао да Србија поштује територијални интегритет БиХ и да нема никаквих претензија према тој држави.

Поштује, каже, Милорада Додика, као председника РС, и ту институцију, и истиче да у јавности не говори ни против РС нити против њеног председника.

"Немамо никаквих претензија према БиХ, као што то очекујемо од БиХ и сваке друге државе према територији Републике Србије. Тачка", изричит је председник Србије.

Мисли, указао је, да јаснији став не може да се чује и веома је озбиљан и одговоран када то каже.

"Нисам вам случајно рекао да мислим да је важно да разговарамо о будућности у којој људи могу да верују да оно што говорим није никаква игра, већ да је то заиста тако и да можемо градити другачије, одговорније и озбиљније односе у будућности у којима се не би неко спремао да од некога негде нешто тобоже брани, нити да има било какве потребе за тим.

Јер једино што треба појачавати, а не бранити, јесте борба за бољи животни стандард. И то стварно мислим! И то није никаква, што би се у Босни рекло, шупља прича, а овде у Србији – празна прича. Ја у то верујем! Да ли верују и сви остали, нити желим нити могу да говорим", рекао је председник.

Указујући да ни као премијер, а потом ни као председник Србије није показао злу намеру ни према бошњачком народу ни према БиХ, Вучић је истакао да Србија не жели да се меша у унутрашње односе у БиХ.

"Наш је посао да подржимо договор три конститутивна народа. И ни на који други начин се не мешамо. Нисам учествовао ни у једној изборној кампањи ни на који начин! Наше је, наравно, да имамо блиске односе са РС, на шта имамо право и по Уставу и по Дејтонском споразуму.

Наше је да имамо односе са БиХ и да поштујемо њен територијални интегритет. И радимо и једно и друго. Све то звучи логично. Али није логика овде баш омиљена дисциплина...", приметио је Вучић.

На опаску да тврди да подржава договор три конститутивна народа, а да само Србима у БиХ даје 5,5 милиона конвертибилних марака, председник је рекао да су та средства дата за обданишта и школе, те да Србија не одлучује о именима тих институција.

Подсећа и да је тај износ Србија дала само Сребреници и то у време када је начелник био Бошњак Ћамил Дураковић.

Пресрећан би, каже, био да неко из Сарајева уложи пет милиона евра у Нови Пазар, Тутин, Сјеницу.

"С одушевљењем ћу то поздравити. И помоћи ћу све што могу. Ако треба, отворити објекат који се тако изгради. Зашто да не", рекао је председник.

Вучић је приметио и да од претешких речи нема неке вајде, те да морамо разговарати једни с другима и рећи све најгоре што мислимо једни о другима, те да то не кријемо.

"А да се онда договоримо на који начин да идемо у јавност и с чиме. Да сузбијемо страсти и рационално разговарамо. Ако на тај начин не решимо проблеме, ако не будемо отворени, ако не разумемо да се морамо бринути ја о мојима, други о својима, онда, пријатељу, смо имамо велики проблем. И то морамо урадити уз поштовање и учење о оној "другој" страни.

То сви свуда у свету раде, само ми не! Само ми имамо тај неки империјални приступ – важнији смо него други. Има то код Срба, али има и код Бошњака. А то морамо да променимо. И једни и други", казао је Вучић.

Примећујући да је за све потребно време, шеф српске државе каже:

"Да, имамо такву прошлост. И она нас оптерећује у сваком, а не само једном смеру. И свакоме је своја мука превелика, а туђа премала. А ја се трудим да сагледам, да будем поштен и разумем о чему ми Бошњаци говоре када причају о Сребреници. Исто тако бих волео да они разумеју када ми причамо о Првом и Другом светском рату, о другим стварима...

На нивоу региона постоји једна велика неправда. 'Србија не признаје да је геноцид почињен у Сребреници. То је исто као и изругивање Јасеновцу'! Ми се не изругујемо Сребреници...', указао је председник.

Хина подсећа да је председник Србије поново одбио да прихвати квалификацију да је у Сребреници 1995. почињен геноцид над Бошњацима. 

Фактичко стање је, објашњава, да су ти људи мртви, да њихове породице тешко живе и не могу да се помире са тиме. То је, додао је, ненадокнадив губитак.

"То су чињенице. То је фактичко стање", закључио је Вучић.

"Приче о атентату – приче за малу децу"

Председник Вучић је изјавио да се "не пали" на приче о атентату, да су то глупости и приче за малу децу, али, додао је, то у Србији није ништа ново, нити је почело јуче. 

Тако је председник Вучић одговорио на питање новинара сарајевског Дневног аваза да ли је тачно да су људи који су имали план да убију Мила Ђукановића планирали и његову ликвидацију.

"Наше службе имале су одређене информације и поделили смо их са службама у региону. Поступили смо врло професионално и мислим да су, захваљујући озбиљном и темељном раду наше службе, разрешени одређени случајеви. То је све што могу да кажем", рекао је Вучић у интервјуу за сарајевски Аваз.

На инсистирање новинара да каже да ли је тачно да је након Ђукановића он био на реду за ликвидацију, Вучић је поновио: "Рекао сам све што сам могао..."

Додао је да се, иначе, "не пали" на те приче о атентату. 

"За мене су то глупости и приче за малу децу. Али то у овој земљи није ништа ново. Нити је почело јуче. Ми седимо у Председништву Србије. Ту близу су 1903. извршили атентат на Александра Обреновића и Драгу Машин. Бацали су их неких 100 метара одавде где ми седимо. Па до Зорана Ђинђића 2003", подсетио је Вучић.

Председник је рекао да су Срби храбар и постојан народ, али да, како је рекао, нисмо у стању да поштујемо своје претке.

"Видите то и по односу према споменику кнезу Михаилу. Омладина овде каже да ће се наћи – код 'коња'. У Хрватској то нећете чути. Имају и они свој споменик. И много је већи њихов него наш коњ, али они никад неће рећи да се налазе код коња, него код Бана", навео је председник Србије.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи