Бечић: Недопустиве критике претендента на политичку функцију

Критике Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића на измене и допуне Закона о БИА су испод сваког озбиљног нивоа, изјавио је председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић.

Бечић је одбацио Шабићеве наводе да важна питања из надлежности Одбора своди на "политикантски ниво".

"Своју дужност председника Одбора за контролу служби безбедности доживљавам веома озбиљно и никада, како то повереник наводи, не сводим на низак политикантски ниво", рекао је Бечић за Танјуг, у реаговању на данашње Шабићево саопштење.

Бечићу је, како каже, јако занимљиво да у тренутку када председнику Србије Александру Вучићу стижу претње и изливи мржње од поверениковог пријатеља Саше Јанковица, Шабић ни једног тренутка на то не реагује и не позива се ни на Устав ни на законе.

"Чини ми се да је у овом тренутку безразложна полемика око предлога закона о БИА начин скретања пажње са овако непримереног и недопустивог понашања некога ко претендује на политичку функцију", оцењује Бечић у одговору на Шабићеве наводе.

Истиче да је као председник Одбора озбиљно проучио предложене измене и допуне Закона о БИА, те да није видео ништа спорно у одредбама о безбедносној провери приликом запошљавања, него напротив, да се допунама закона тај поступак прецизира, чиме се омогућава примена процедура усклађених са законом.

"Ми овде говоримо о тајној служби којој су законом поверена озбиљна овлашћења у области безбедности. Наравно да је најблаже речено неозбиљно очекивати да процедуре буду у ситне детаље наведене у закону који је сам по себи јаван и доступан свима", наводи Бечић.

Уместо да, додаје Бечић, доношење измена и допуна Закона о БИА буде поздрављено као напредак на плану поштовања једног од првих стандарда када је у питању уређење рада служби безбедности у Европи, суочени смо са континуираном критиком испод сваког озбиљног нивоа.

"Уосталом у Народној скупштини овај предлог закона ће разматрати и Одбор за уставна питања и законодавство, тако да ће посланици имати прилику да се изјасне да ли је овај предлог усклађен са Уставом и правним системом", закључио је Бечић.

Поводом полемике које су изазвале одредбе измена и допуна Закона о БИА које се односе на запошљавање у БИА и овлашћења директора, као и примедби Шабића на решења којима се уређују безбедносне провере и начин одређивања тајности података и наводе да измене закона садрже решења супротна Уставу, Бечић је јуче за Танјуг рекао да је исту безбедносну проверу прошао и Шабић и добио сертификат за пруступ тајним подацима означеним као државна тајна.

"Некоректно је и лицемерно од Шабића који је по тој истој процедури као и ја прошао безбедносну проверу и добио сертификат за приступ тајним подацима степена државна тајна и тиме се хвалио, да сада каже да му је та иста процедура неодговарајућа за кандидата који конкурише за рад у БИА", рекао је Бечић.

Бечић је јуче рекао да је изменама Закона о БИА предвиђено да директор те агенције одлучује решењем о заснивању радног односа припадника БИА, али да то не значи да је промењена процедура за пријем нових радника, нити у БИА неко може да буде запослен без претходне безбедносне провере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи