Шабић о изјави Бечића о Закону о БИА

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности замерио је председнику Одбора за контролу служби безбедности Игору Бечићу, који је рекао да је "некоректно и лицемерно од Родољуба Шабића" да о безбедносној профери, коју је сам прошао, говори као о неодговоарајућој процедури.

Родољуб Шабић у саопштењу достављеном медијима, наиме, сматра да је Бечићева изјава о Шабићевом мишљењу на Предлог закона о изменама и допунама Закона о БИА најблаже речено неозбиљна.

Повереник је оценио да је Бечић тиме несумњиво потврдио да неразуме проблем који је унадлежности Одбора којим председава.

Бечић је јуче рекао да је "некоректно и лицемерно од Шабића који је прошао безбедносну проверу и добио сертификат за приступ тајним подацима и тиме се хвалио, да сада каже да му је та иста процедура неодговарајућа", има смисла колико би на пример имала и тврдња да онај ко је служио војску не сме да критикује предлог закона о војсци, дакле нема ни најмање смисла.

Повереник потврђује да је прошао безбедносну проверу и да има сертификат највишег ранга, а исто, односно слично, каже, важи и за већи број његових сарадника.

Тврди да цео "аспект", који је Бечић изабрао, за конкретну прилику потпуно ирелевантан и нема баш никакве везе с оним што треба да је предмет расправе.

Објашњава да се он у мишљењу које му је тражено, уопште није бавио фактичким, практичним питањима безбедносних провера, већ искључиво правним питањима њиховог уређивања. 

"Реч је, дакле, о питањима као што је хијерархија правних аката односно о Уставом утврђеној обавези да закони и други општи акти који се доносе буду у складу са Уставом, а подзаконски акти у складу са законом, што крајње поједностављено значи да се ствари које се морају уређивати законом не могу уређивати актима директора БИА", навео је Шабић.

Повереник истовремено, како каже, изражава разумевање да оваква, стручна питања Бечићу нису блиска, али се не може разумети да на њих овако реагује.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи