Шабић: Мишљења и критике нису прихваћене

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић, навео је да је упознат са изменама закона о БИА и да је, у два наврата, у фази његове припреме давао предлагачу мишљења у којима је, како наводи, изнео више критичких опсервација и упозорења, која БИА и влада нису прихватиле.

У саопштењу Родољуба Шабића се наводи да су се његове главне примедбе односиле на решења којима се уређују безбедносне провере и на решења којима се уређује начин одређивања тајности података.

Повереник наводи да је у вези са безбедносним проверама, указано да је веома важно да буду уређене законом на јасан и недвосмислен начин, а да највећим делом остају неуређене, нејасне, флуидне, као и да се, супротно Уставу, уместо да се уреде самим законом, уређивање битних питања у вези са безбедносним проверама своди на ниво подзаконског акта директора Агенције.

"У вези са начином уређивања тајних података, указано је да су решења садржана у Нацрту закона у супротности са фундаменталним решењима из Закона о тајности података којим се на јединствен начин уређује ова материја", тврди Шабић.

Наводи да и даље стоји на становишту да Нацрт закона садржи решења која су супротна Уставу или супротна другим релевантним законима, те да би се њиховим усвајањем у правни систем унела додатна конфузија, што би, како сматра, свакако требало спречити.

"Повереник, међутим, нема на располагању могућност подношења амандмана нити било који други инструмент којим би могао утицати на даљу законодавну процедуру", навео је Шабић и додао да стога усвајање тог предлог зависи од већине посланика у парламенту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи