Политичари и наследници

"Промоција" сина шефа СПС Ивице Дачића, Луке Дачића, као шефа делегације те партије која је посетила Канцеларију Јединствене Србије у Паралији, свакако ће привући пажњу јавности, иако се не ради о првом случају да син крене стопама оца политичара.

У Србији, као и другде, уобичајено је да се синови и кћери политичара баве бизнисом, спортом, менаџментом... професијама које подразумевају јавност, али има и оних који су и политички наследници својих очева

Уобичајено је и да је син лекара - лекар, али у случају политичара то изазива више пажње, можда и зато што "политички наследник" на неки начин "баштини" презиме које већ подразумева одређени резултат, па и упориште у бирачком телу.

Ипак, поред убеђења и идеологије, па дакле и неке врсте мисије, и политика је, после свега, професија.

За разлику од једва пунолетног Луке Дачића, нешто старији Александар Шешељ, син шефа радикала Војислава Шешеља, "номинован" је за страначког кандидата за градоначелника Београда.

Млађи Шешељев син, Никола, такође је ангажован на страначким пословима - практично је запослен у странци, чију веб презентацију уређује.

Александар је у једном од ретких интервјуа подсетио да је СРС одувек део његовог живота.

Ипак, за јавност је било изненађење када се појавио на консултацијама код председника Србије Александра Вучића о кандидату за премијера.

То је било прво појављивање сина лидера радикала у званичном, партијском својству и на тако високом ниову, у политичком животу Србије.

Он, иначе, не крије да му је отац узор и да чита његове књиге.

Најмлађи међу синовима актуелних политичара, Лука Дачић, је почетком прошлог месеца напунио 18 година, и тек га, судећи по овом првом "професионалном" појављиваљу у јавности, чека учење политичког заната, а да ли је од оца наследио само слух, што су потврдили медији у више наврата, или и политички таленат - имаће прилике да покаже.

"Ветеран" међу "синовима својих очева" је Радомир Николић, син доскорашњег председника Србије Томислава, на почетку политичке каријере председник Извршног одбора СНС, а сада градоначелник "завичајног" Крагујевца.

Члан СНС-а постао је годину дана од њеног оснивања, а сада баштини други мандат градоначелника Крагујевца.

Тога да деца политичара крећу стопама својих очева било је и раније, али су, чини се, актуелније биле - ћерке.

Путем својих очева ишле су или још увек иду Санда Рашковић Ивић, Олгица Батић, Мирјана Марковић….

Најпознатија ћерка која је кренула путем свога оца је свакао бивша прва дама СРЈ, супруга Слободана Милошевића и председница ЈУЛ-а Мирјана Марковић, дете револуционара Моме Марковића, једног од најзначајнијих српских комуниста и револуционара, друштвено-политичког радника у СФРЈ и народног хероја Југославије и Вере Милетић, једне од најтрагичнијих фигура партизанске борбе у Србији.

За Олгицу Батић, посланицу у Скупштини Србије, кажу да плени појавом и наступом.

Она је ћерка покојног лидера ДХСС-а Владана Батића, који је био министар правде у влади убијеног премијера Зорана Ђинђића.

Бави се адвокатуром, а по образовању је правник кривичар.

За Санду Рашковић Ивић кажу да је прави наследниц свог оца академика Јована Рашковића, оснивача СДС-а и лидера Срба у Книнској Крајини.

Сада је посланик у Скупштини Србије, а била је потпредедница, потом и председница ДСС-а, као и амбасадор Србије у Риму. Била је такође председница Координационог центра за Косово и Метохију.

Наталија Мићуновић је још једна ћерка - Драгољуба Мићуновића, који је и даље политички активан као председник политичког савета ДС-а.

Наталија је свог оца у политичким водама наследила својевремено у Влади Србије, где је водила бригу о родној равноправности.

Тренутно најактуелнија ћерка није, међутим, из Србије - реч је о високо позиционираној Иванки Трамп, најстаријем детету председника САД Доналда Трампа, чији је ангажман у и изван Беле куће узбуркао америчку јавност.

Иванка и њен супруг Џерад Кушнер формално су саветници актуелног америчког председника.

На недавном скупу Г-20 у Хамбургу Иванка је била званично члан америчке делегације, а праву пометњу је изазвала када је током заседања привремено заузела столицу свога оца.

Према наводима немачких медија, у том тренутку се разматрао проблем запошљавања жена у земљама у развоју.

Амерички медији истакли су да је Иванка најпознатија особа у америчкој администрацији која се бави женским питањима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи