Брнабић на челу Савета за иновационо предузетништво

На данашној седници Владе, донета је Одлука о образовању Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, којим ће председавати премијерка Ана Брнабић, као и решење о именовању Михаила Јовановића за директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу. Влада Србије усвојила Стратегију превенције и сузбијања трговине људима и заштите жртава за период од 2017. до 2022. године.

Јовановић иза себе има 20 година професионалног искуства у "Телекому" и "Пошти Србије", где је био у највишем борду директора одговоран за информационе технологије, електронске комуникације и развој. 

Он је био члан и координатор Извршног одбора "Поште Србије" и радио је као саветник за електронску управу у Кабинету председника Владе.

У надлежности Канцеларије биће развој и функционисање система електронске управе и информационих система и инфраструктуре државне управе и служби Владе.

Она ће бити позиционирана као централна функција у Влади која директно одговора председнику Владе.

Јовановић је дипломирао на Електротехничком факултету у Београду где је завршио и мастер студије.

Доктор је економских наука и доцент за ужу научну област квантитативне методе. 

Михаило Јовановић је члан Инжењерске коморе Србије са лиценцама одговорног пројектанта и одговорног извођача телекомуникационих мрежа и система. 

Добитник је награде Министарства за науку, технологије и развој Владе Републике Србије 2002. године на јавном позиву "за најбоље младе истраживаче и научнике који су својим ангажовањем дали допринос развоју науке и технологије, променама у земљи, као и започетим реформама; који су остали у земљи и својим ангажовањем доприносе њеном свеукупном бржем развоју и повезивањем са светом". 

Аутор је неколико књига, монографија и тридесет стручно-научних радова из области информационо-комуникационих технологија, електронског пословања и економије.

Поред осмишљавања, развоја и имплементације комплетно новог поштанског технолошко-информационог система и изградње регионалних поштанско-логистичких центара у Београду, Новом Саду и Нишу, неке од референци Михаила Јовановића у области електронске управе су: успостављање квалификованих сертификационих тела за издавање квалификованих електронских сертификата и временских жигова у Републици Србији, успостављање централног система електронских матичних књига, пројекти: "Бебо, добродошла на свет", пријављивање грађана за бесплатне акције и трговање хартијама од вредности, пријављивање грађана у поступку подношења захтева за реституцијом и техничко-технолошка подршка грађанима у процесу дигитализације ТВ сигнала. 

Поред Одлуке о именовању премијерке Брнабић за председавајућег Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, донета је и одлука да њени заменици буду министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Влада усвојила Стратегију превенције трговине људима

Влада Србије усвојила је Стратегију превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава за период од 2017. до 2022. године, која даје адекватнији и ефикаснији одговор државе и друштва на проблем трговине људима. 

Усвојена Стратегија други је стратешки документ Владе који је донет у циљу решавања тог проблема, а који ће обезбедити свеобухватан одговор друштва на трговину људима, у складу са новим изазовима, ризицима и претњама, саопштено је из Министарства унутрашњих послова. 

Стратегијом ће се, како наводи МУП, унапредити систем превенције, помоћи и заштите жртава и сузбијања трговине људима, посебно жена и деце, до чега ће се доћи функционалним повезивањем и институционалном изградњом капацитета свих партнера.

Овим документом успостављено је партнерство државних органа и цивилног друштва, како на стратешком, тако и на оперативном нивоу, уведени су програми обуке запослених у овим институцијама, предвиђени пројекти везани за образовање и подизање нивоа свести младих у циљу препознавања сложености проблема и идентификације и заштите жртава трговине људима, напомиње се у саопштењу.

Стратегија је израђена и у складу са актуелним политикама које Европска унија води на плану искорењивања трговине људима и миграција.

Акциони план за имплементацију ове Стратегије у периоду од 2017. до 2018. године њен је саставни део.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи