Вучић: Не нудим решење за Космет, него дијалог

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Нишу да је његова иницијатива за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији нешто што би свако озбиљан и одговоран морао да покрене.

Александар Вучић је, током посете Нишу, рекао да многи само размишљају шта је то што се народу свиђа, а не и шта нам је потребно.

Истиче да он ни до сада није тако размишљао и радио, јер да је радио само оно што се народу свиђа "ми данас не бисмо имали стабилне финансије, Закон о раду, уређену економију", а земљом би, додао је, управљали они који узму милион, два, 10 или 100, а не врате ништа, јер су се тако договорили са политичарима.

"То више није могуће у Србији", истакао је председник.

Истакао је да је Србија нормална, пристојна и све успешнија земља, а да је то могуће само када народу не подилазите, већ решавате проблеме.

"И то је нека врста дијалога", рекао је Вучић непосредно пре полагања камена темљца за аустријску фабрику "Цумтобел".

"Ако неко мисли да је најлакше да просипају клетве, а неко да забије главу у песак као ној и каже 'мене то не интересује, нека Вучић решава те проблеме', онда је и то нека врста дијалога", додао је председник.

Истакао је да је и због тога задовољан, јер ће неки показати да немају решење, а неки да немају одговорности.

"Захвалан сам људима и интелектуалцима, као што је Душко Ковачевић, људима из цивилног сектора, невладиног, и политичарима који су на озбиљан начин разумели потребу да све што урадиш данас јесте десет пута боље него сутра", нагласио је председник Србије.

Додао је да није понудио решење, већ само разговоре, те да сматра да је разговор увек лековит.

"На дијалогу ће се видети ко има какав став о будућности"

Председник Вучић је веома задовољан што је широк друштвени дијалог о Косову и Метохији покренут, па макар он био и "Уа, Вучићу!".

"Ако је то све што имају да кажу о једном одговорном, важном и озбиљном питању, плашим се да нису погодили ни тему, ни дијалог", рекао је Вучић и додао да ће људи моћи да закључе ко има какве идеје и како и на који начин размишља о будућности.

Одбацио је као лош изговор својих политичких противника то што се жале да их напада и омаловажава, а сада их позива на дијалог.

"Па не зовем ја вас због себе, не молим вас да учествујете", рекао је Вучић новинарима у Нишу и истакао да је дијалог покренуо да видимо да ли можемо да решимо проблем, а не да га стављамо под тепих, како то стално радимо.

Истакао је да је захвалан многим интелектуалцима и многим људима из невладиног и цивилног сектора, невладиних организација који су прихватили разговоре, као и Цркви и неким људима из Академије (САНУ) који желе да учествују у тој расправи.

"То није долазак код мене, па да нешто са мном разговарате. То је шира друштвена расправа, у више широких концентричних кругова, да сазнамо, научимо више, да реално приступимо свему и видимо можемо ли да решимо проблем, а не да га стављамо под тепих, као што то стално радимо", рекао је Вучић.

"Убеђују ме да је пријем КиМ у Унеско добар за нас"

Вучић се нада да ће Србија поново победити поводом захтева Косова за пријем у Унеско, те да гласање неће бити у корист Приштине.

"Имамо безброј проблема, али ћемо се, надам се, са њима изборити успешно", рекао је Вучић.

Додао је да добија писма и поднеске са наводним објашњењима и аргументима зашто би Косово требало да буде примљено у ту агенцију УН.

"Када бисте видели писма која пристижу из нама пријатељских земаља, тобож научника, који објашњавају зашто би било добро да се Косово и Метохија прими у Унеско да би се заштитила српска културна баштина... Не знате да ли се смејете од муке или да плачете", објаснио је Вучић.

Рекао је да се Србија спрема и да ће дати све од себе.

"Никада ништа не могу да гарантујем. Надам се да ћемо имати довољно гласова, не да некога спречимо, већ да обезбедимо сигурност српској културној баштини", истакао је Вучић.

Рекао је да ће Србија дати све од себе и уложити огромну енергију, а да ли ће бити или не – не може да каже.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи