"САД и НАТО поштују политику војне неутралности Србије"

Заменик амбасадора САД у Београду Курт Донели је изјавио да Сједињене Америчке Државе и НАТО у потпуности поштују политику војне неутралности Србије, која има доста добробити и користи од свог односа са НАТО-ом. Наводи и да САД не разматрају питање одштете за интервенцију на Косову и Метохији.

На конференцији Српског института и Истраживачког центра за одбрану и безбедност на тему "Америка, Србија и борба против тероризма", Курт Донели је рекао да су САД заиста посвећене безбедности у Србији и Балкана уопште, као и да Србија треба да одлучи коју ће улогу да игра, а не НАТО.

Истиче и да су свесни опасности да териористички напади могу да се десе и у Србији, додајући да је НАТО партнер Србије у размени информација о терористичким нападима.

"Везе између наше две земље су дубоке и дуготрајне. Преживеле су два светска рата, а постојале су и пре тога", навео је заменик амбасадора САД.

Наводећи да су и САД и Србија у оба светска рата имале исте циљеве, Донели је рекао да су се Сједињене Америчке Државе након Другог светског рата посветиле томе да спасу Европу глади, избегличке кризе и комплетног колапса који је уследио.

"После Дугог светског рата уследиле су године хладног рата и ту је НАТО покушавао да одржи мир између запада и истока. Ту се развила ЕУ као начин да се задржи мир и просперитет Западној Европи", рекао је заменик амбасадора САД.

Истиче да 100 година након Првог светског рата, Србија је у позицији да поврати своје место у Европи које је имала пре једног века.

Наводи и да је циљ Владе САД да буде партнер Србије, односно, да јој помогне да поврати своје место у Европи и буде важан и богат члан ЕУ.

"САД желе да помогну Србији да спроведе реформе, да поврати своју економију, успостави своје институције и добре односе са својим суседима и са ЕУ, да буде важан партнер у Европи и свету, рекао је Донели, додајући да су САД партнер Србије који јој помаже да побољша сопствену безбедност.

Према његовим речима, САД већ известан број година раде са Србијом на томе да се побољшају војни односи.

"Морамо да радимо са својим партнерима да поделимо терет безбедности и одбране у модерном свету. Једна од кључних институција за дељење безбедности у свету је НАТО", оценио је заменик амбасадора САД.

"САД не разматра питање одштете за интервенцију на Косову и Метохији"

Наводећи да је Србија је чланица Партнерства за мир који је важан партнер НАТО-а, он је истакао да често постоји грешка у схватању односа Србије и Алијансе.

"САД и НАТО у потпуности поштују политику војне неутралности Србије. Неке од најближих савезника САД имају исту такву политику, попут Шведске и Аустрије", навео је Донели.

Према његовим речима, они нису партнери САД зато што су чланови истог савеза, већ зато што деле исте вредности и разумевања ризика који су пред нама.

"У овом моменту ти ризици су Русија и светски тероризам", рекао је заменик амбасадора САД, који је навео и да САД не разматрају питање одштете за интервенцију на Косову и Метохији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару