Јоксимовић: Бројне теме разговора Лаврова са српским званичницима

Директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић за РТС каже да ће, без икакве дилеме, једна од тема разговора током посете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова бити и председнички избори у Србији наредне године.

Александра Јоксимовић је, говорећи о посети руског шефа дипломатије Београду, подсетила да Лавров долази на састанак савета министара Организације за црноморску економску сарадњу.

Према њеним речима, у овом тренутку је тешко рећи које ће тиме бити на столу током разговора српске и руске стране.

"Евидентно је да постоје констатне теме између Србије и Русије, једна од њих је то што Русија не признаје Косово и брани ту позицију пред УН", рекла је Јоксимовићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Спомиње се да ће једна од тема бити и руски центар у Нишу, каже Јоксимовићева, напомињући да тај предмет везан за више пута одлаган долазак руског премијера Дмитрија Медведева.

"Трећа тема је војна неутралност Србије, која је за Русију значајна. Нестабилност у региону такође ће бити једна од тема, као и резултати избора у Македонији и Црној Гори", навела је директорка Центра за спољну политику.

Без сваке дилеме је, каже Јоксимовићева, да ће једна од тема у четири зида бити и председнички, а можда и парламентарни избори у Србији наредне године.

Када је реч о односу Русије и Запада, Јоксимовићева напомиње да они већ дуго бележе негативан тренд.

"Иако се чини да се у вези са Сиријом ти лоши односи могу превазићи, увек се деси нешто што замрзне причу. Остаје да се види шта ће се десити када Трамп преузме функцију председника, али не можемо очекивати већу релаксацију односа, пре свега између ЕУ и Русије", указује Јоксимовићева.

Говорећи о најављеном отварању три поглавља у преговорима Србије и ЕУ, директорка Центра за спољну политику напомиње да је у овој фази преговарачког процеса важно да се тај темпо настави.

"Важно је што се отварају три поглавља. Поглавља 25 и 26 спадају у корпус поглавља једноставнијих за преговоре, брзо се отворе, а брзо и затворе. Она дају наду да није све тако комплексно", указује Јоксимовићева.

Према њеним речима, без обзира на кризу у ЕУ, Западном Балакану су отворена врата.

Напоменула је да разговори Београда и Приштине морају да теку парлалелно са отварањем поглавља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи