Покрајинска влада утврдила Предлог буџета за 2017.

Покрајинска влада је на седници утврдила предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету за 2017. годину и упутила је у редовну скупштинску процедуру како би се посланици Скупштине АП Војводине на следећој седници о том предлогу изјаснили.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да не постоји позиција у буџету за 2017. годину која није увећана, оснажена и учвршћена, што је нови елемент јавних политика које ће Покрајинска влада водити, наводи се у саопштењу.

Мировић је нагласио да су знање, механизми и помоћ Владе Републике Србије у виду обезбеђивање додатне 1,1 милијарде динара, као и ефикасна помоћ у рефинансирању покрајинског јавног дуга и уштеде од 200 милиона која из тога проистиче, омогућили да се буџетска средства усмере на пројекте од приоритетног значаја за грађане Војводине

Мировић је на седници рекао да се почиње са директним финансирањем финализације решавања имовинско-правних односа на траси пута Нови Сад - Рума, да следи изградња "ипсилон крака" код Суботице, да се почиње финансирање изградње нове зграде Радио-телевизије Војводине, као и да је финансирање изградње Жежељевог моста преузела Република Србија, што је растеретило покрајински буџет и омогућило рад на другим развојним пројектима.

Потпредседник покрајинске владе Ђорђе Милићевић оценио је предлог буџета као оптималан и избалансиран, и нагласио да је укупно увећање буџета од 10 процената омогућило повећање у свим сегментима деловања владе, тако што су повећана средства у свим секретаријатима, према оним приоритетима који су одређени при формирању актуелне покрајинске владе.

Милићевић је истакао да је добро планирање буџета тек прва фаза посла и да након ње следи реализација буџетских средстава, која мора подразумевати добру и темељну припрему.

Он је додао да је урађен добар посао на реструктурисању и рефинансирању покрајинског јавног дуга и изразио сигурност да постоји простор и за додатне уштеде приликом реализације пројеката.

Милићевић је закључио излагање на седници речима да у свакодневном управљању јавним средствима постоји простор за рационализацију трошкова, да постоји простор за већу ефикасност и уштеде, и поручио да се на томе мора радити.

Како је објаснила Смиљка Јовановић, покрајински секретар за финансије, обим буџета за 2017. годину предложен је на нивоу од 63,6 милијарди динара што, заједно са средствима која ће предлогом буџета Републике Србије по којем ће додатна 1,1 милијарда динара бити усмерена Покрајини, чини више од седам одсто републичког буџета.

Она је констатовала и да ће покрајински буџет за 2017. годину бити 10 процената већи него овогодишњи.

Пројектованим буџетом се, између осталог, омогућава исплаћивање финансијске помоћи од 12.000 динара месечно породицама с троје деце, регресирање трошкова превоза ученика и студената, као и повећање буџета који се односи на програме збрињавања избеглих и расељених лица.

Предлогом буџета предвиђене су и бројне инвестиције у високошколске установе, додатна улагања у пољопривреду и водопривреду, као и улагања у области заштите животне средине, привреде и туризма, јавном информисању, раду националних савета и институција којима је оснивач АПВ.

Предлог буџета за 2017. годину наћи ће се на дневном реду наредне седнице Скупштине АП Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи