Томић: ЗСО треба да одговори изазовима у образовању

Директор Канцеларије за питања заједница при кабинету косовског премијера Иван Томић очекује да ће Заједница српских општина на адекватан начин одговорити изазовима у области образовања.

Томић је навео да је сигуран да ће ЗСО, чије се формирање очекује, имати одређене ингеренције и на пољу образовања али да треба сачекати израду статута заједнице како би се прецизно виделе њене ингеренције и на овом пољу.

"Сви се надамо да ће ЗСО имати ингеренције у том домену и да ће успети да на адекватан начин функционише и у тој сфери," рекао је директор Канцеларије за питања заједница при кабинету косовског премијера за Радио Контакт плус.

Споразумом из 2015. године, ЗСО у области образовања има надзорну улогу и то је нешто што ће вероватно утицати на сам положај образовања, наводи Зоран Гавриловић из Бироа за друштвена истраживања.

Гавриловић је нагласио да треба имати у виду да је питање образовања у ствари питање образовних програма и финансирања.

Верује да се нико неће превише борити око финасирања образовног система.

Гавриловић је мишљења да ће кључ бити питање образовних програма.

Наводи да читава прича о образовању, поготово о предметима као што су историја и слично су симоболичке ствари које су битне за одрживост заједница, односно остваривање њихових културних и политичких права.

"Због тога мислим да је прича о образовању нешто што надилази причу о ЗСО и мислим да може да буде велики камен спотицања," сматра Гавриловић и додаје да према слову косовског закона поједине општине са српском већином имају могућност оснивања универзитета.

Истиче да према Закону о локалној самоуправи на Косову, заједнице, односно општине са српском већином, тачније северна Митровица има право на оснивање свог универзитета односно локална самоуправа имати право издавања лиценце за универзитете.

Гавриловић је закључио да је то простор који је могуће искористити, како би се унапредио образовни амбијент у коме Срби живе на Косову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи