Николић: Успешна сарадња Србије и УАЕ биће настављена

Србија ће наставити успешну сарадњу са Уједињеним Арапским Емиратима и она ће трајати још дуго, поручио је у Абу Дабију председник Србије Томислав Николић на отварању Фестивала културног наслеђа Шеик Зајед у организацији Министарства председничких послова УАЕ и Фондације "Калифа бин Зајед".

Николић је током обиласка павиљона Србије у организацији Привредне коморе Србије, који сачињава 17 компанија и организација које представљају нашу земљу током фестивала, рекао да је разговарао о новој инвестицији вредној 20 милиона евра индијске компаније "Мулк Холдинг".

"Мислим да ће наш данашњи саговорник (директор Шаџ ул Мулк) да заинтересује своје пријатеље и ми га очекујемо у Србији и хоћемо посебно да му представимо српски туризам", навео је Николић.

Председник Србије је нагласио да је тај привредник захваљујући разговору са покрајинским премијером Игором Мировићем и њим задобио неограничено поверење у Србију и да ће учинити све да много већи бизнисмени од њега дођу у Србију.

"То је индијска компанија која је регистрована овде и која је већ инвестирала у Банатском Карловцу, а жели да прошири ту инвестицију пошто имају око пет хектара. Мислим да је то са Владом Војводине већ скоро договорено и да та инвестиција почиње идуће године. Ми ћемо имати и сутра разговоре са шеиком Бин Заједом и са представницима њихове привреде", рекао је Николић.

"Мулк Холдинг" је у Србији од 2010. године и послује посредством фирме "Alubond jurop"  у Банатском Карловцу. Tа компанија планира да уложи новац у проширење производње и нови погон за производњу алуминијумских панела.

"Ми смо овде разговрали о интересовању које влада за нашу робу. Ово је тек отварање, видећемо како ће бити и сумираћемо резултате, али овај кутак Србије је био незамислив на фестивалу до пре неку годину", нагласио је председник Србије.

Николић је нагласио да су домаћини пружили прилику Србији да се престави на том фестивалу и обезбедили простор бесплатно.

"Ми смо ту уложили око шест месеци труда око организације и видели сте - они који су се покајали што ове године нису дошли идуће ће бити овде. Видим да наши домаћини врло мало знају о нашој традицији, историји, култури и храни, производњи, а а посебно оној која може да буде добро продаван на овом тржишту. Ту не мислим само на храну, парфимерију и лекове, већ и на кожу и остале артикле", рекао је Николић.

Он је раније данас допутовао у дводневну радну посету Уједињеним Арапским Емиратима.
Фестивал културног наслеђа Шеик Зајед у Уједињеним Арапским Емиратима почео је 28. новембра и трајаће до 4. јануара наредне године.

Председник Николић је покровитељ учешћа Србије на Фестивалу.

Фестивал се организује већ 11 година и представља једну од најважнијих културних манифестација у УАЕ коју сваке године посети више десетина хиљада посетилаца.

Простор је подељен на четири целине (део за УАЕ, део за земље Залива, део за арапске земље и интернационални део).

Свака земља учесница добија простор одређене површине са припремљеним штандовима. Идеја је да се на том простору што верније представи Србија и да се изложе традиционални српски производи.

У сарадњи са ПКС-ом, која је организатор наступа српских фирми на фестивалу, Амбасада Србије у УАЕ контактирала је "Халал" агенцију исламске заједнице Србије и прибавила списак компанија које имају "Халал" сертификат и чији би производи могли да се продају на Фестивалу.

Компаније и организације из Србије које учествују на Фестивалу су: "Алева" а. д., "Флор" д. o. o., "Bеоградски сајам", "Есенса", "Фиделинка скроб" д. o. o., Фондација "Драгица Николић", "Галеника", "Glob Metropoliten Tours", "Gold essence" d. o. o., "Клас", "Мона", "Nevena & AllMe comsetics", "Rolling Pin", "Swiss Nature", "Туристичка организација Србије", "Travel Event Point" d.o.o, "Привредна комора Србије".

Другог дана посете, у петак 2. децембра, Николић ће присуствовати централној прослави Дана државности УАЕ, која ће бити одржана у Абу Дабију, и том приликом се састати са бројним државницима других држава који ће, такође, присуствовати том догађају, саопштила је Прес служба председника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи