Влада усвојила Предлог буџета за 2017. годину

Влада Србије је усвојила Предлог закона о буџету за 2017. годину којим су планирани приходи у износу од 1.092,9 милијарди динара, а расходи од 1.162 милијарде. Планирани фискални дефицит на нивоу републике за следећу годину је 69,1 милијарда динара.

Премијер Александар Вучић рекао је да је Влада усвојила Предлог закона о буџету за 2017. годину, са најнижим предвиђеним дефицитом у историји државе Србије, у износу од 1,7 одсто БДП-а.

Упркос томе што су први пут у расходе буџета Републике укључени сви пројектни зајмови и расходи "Коридора Србије" у укупном износу од 43,5 милијарди, планирани дефицит у 2017. години биће за 52 милијарде нижи од дефицита који је био предвиђен буџетом за 2016. годину.

Приходи буџета од наплате пореза, како је предвиђено, износиће 916,8 милијарди динара, од чега је наплата ПДВ-а 466 милијарди.

Буџет је за наредну годину планиран на основу прогнозе да ће у 2017. години реални раст БДП-а износити три одсто, БДП дефлатор 1,6 одсто, а индекс потрошачких цена на мало 2,4 одсто.

Влада Србије је претходно усвојила и Фискалну стратегију за 2017. годину са пројекцијама за 2018. и 2019, која претходи изради Нацрта закона о буџету за 2017. годину, који ће, како је планирано, бити пред посланицима током овог месеца.

Основни циљеви у наредном средњорочном периоду фокусирани су на одржавање макроекономске стабилности, даље спуштање нивоа дефицита на одржив ниво уз наставак примене мера фискалне консолидације, и наставак смањења учешћа јавног дуга у БДП-у, што је започето у 2016. години, а све у склопу наставка спровођења аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Захваљујући успешним мерама фискалне консолидације, створен је простор за повећање пензија и плата у делу јавног сектора, чиме се обезбеђује раст расположивог дохотка и животног стандарда становништва, али тако да се не угрозе планирани циљеви фискалне политике. Приоритет остаје и успостављање пореског система који стимулативно делује на привредну активност и запошљавање, обезбеђује већу ефикасност наплате пореза и смањење сиве економије.

Фокус ће бити и на јачању стабилности и отпорности финансијског сектора, на отклањању препрека привредног раста и подизању конкурентности спровођењем свеобухватних структурних реформи, на наставку реформи јавних предузећа, и на подизању укупне ефикасности јавног сектора.

Највеће повећање има пољопривреда  припало јој је 4,2 одсто буџета у поређењу са овогодишњих 3,8 одсто, добили су 3,3 милијарде више. 

Предлог буџета ће ускоро бити достављен Скупштини Србије.

Расправа о тој теми почиње у понедељак.

Предлог закона о буџету ће бити тема сутрашње конференције министра финансија Душана Вујовића у Влади Србије са почетком у 11 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи