Пољопривреди највише пара из буџета

Министар Бранислав Недимовић рекао је да ће у буџету Министарства пољопривреде и заштите животне средине у 2017. години бити 43 милијарде и 778 милиона динара, што је за 8,11 одсто више него у 2016. години.

Влада Србије је усвојила Предлог закона о буџету за 2017. годину којим су планирани приходи у износу од 1.092,9 милијарди динара, а расходи од 1.162 милијарде.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић рекао је да ће у буџету Министарства пољопривреде у 2017. години бити 43 милијарде и 778 милиона динара, што је за 8,11 одсто више него у 2016. години.

"Овим смо прекинули тренд из 2015. и 2016. кад је дошло до смањења средстава у буџету за Министарство пољопривреде", рекао је Недимовић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Министар је истакао да је за субвенције пољопривреди опредељено 3,284 милијарде, а највеће повећање буџета за наредну годину је у делу подршке инвестицијама у износу од 2,2 милијарде, што је четири пута више него ове године, када је било предвиђено око 520 милиона.

Буџет Управе за аграрна плаћања повећан је за 2,522 милијарде динара, навео је министар.

За старт-апове су планирана три извора финансирања: из националног буџета биће обезбеђено 100 милиона динара и из Фонда за развој више од 120 милиона динара, а трећи кроз пројекат Министарства и ЕБРД-а.

Буџетом је предвиђен износ од 5.000 динара по грлу за краве за производњу телади и оне до сада нису биле у систему подстицаја.

За квалитетне приплодне крмаче и нерастове увећани су подстицаји по грлу са 7.000 на 10.000, док премије за млеко остају седам динара по литру.

Такође је предвиђена и већа подршка пчеларству, кроз подстицаје по кошници са досадашњих 600 на 720 динара, речено је на конференцији.

Предвиђени су повраћаји у износу до 50 одсто за набавку нових специјализованих трактора за воћарско-виноградарску производњу, као и 50 одсто за хладњаче и исто толико и за објекте за прераду, додао је Недимовић.

Предвиђени су и посебни подстицаји за набавку опреме и нових прикључних машина за биљну и сточарску производњу од 40 до 50 одсто.

Премијер Александар Вучић раније данас је рекао да је буџетом за 2017. годину предвиђено двоструко више средстава за изградњу и обнову Србије, да ће пољопривреда имати 3,5 милијарди динара више у буџету, да је одвојено више новца за наоружавање и војну опрему, за наменску индустрију, за културу...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи