Ђурић: Технички разговори о Телекому и правосуђу

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић до краја недеље очекује утврђивање датума за почетак рада Основног суда у Косовској Митровици и Већа апелационог суда за заједнице са српском већином на КиМ, и примену договора о телекомуникацијама. Једна од кључних тема разговора са ЕУ је ЗСО, истакао је Ђурић.

Марко Ђурић је новинарима рекао да се последња два дана у Бриселу "воде дубоко технички разговори" у циљу да се осигура да до краја недеље "Телеком Србије" на КиМ буде у потпуности регистрован, како у погледу преноса имовине тако и у погледу успостављања сигнала у свим зонама у којима је то договорено.

Истовремено, навео је он, делегације Беогарада и Приштине разговарају и о правосуђу, односно о успостављању Основног суда у Косовској Митровици и Већа апелациног суда, које ће обухватити свих 10 општина са српском већином.

"Очекујем да до краја ове недеље буду финализовани договори и утврђени датуми за почетак рада Основног суда у Косовској Митровици, као и Већа апелационог суда", казао је директор Канцеларија за КиМ испред зграде Европске службе за спољне послове, у којој се воде технички разговори Београда и Приштине.

Када је реч о "Телекому Србије", Ђурић изјављује: "Очекујем да буду разрађени детаљи везани за почетак рада нових базних станица, којима ће бити покривен значајан део територије наше јужне покрајине, лиценца која ће то да омогући, као и размена писама са Међународном телекомуникационом унијом везано за позивни број".

Из делегације Београда је најављено да ће разговори на експертском нивоу у Бриселу, за које је планирано да трају до среде, вероватно бити продужени.

Једна од кључних тема са ЕУ је ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ је изјавио да је једна од кључних тема које делегација Београда покреће у Бриселу са представницима ЕУ, питање формирања Заједнице српских општина.

Ђурић наглашава да, иако се на то обавезала на највишем политичком нивоу, Приштина још не жели да разговара о тој теми.

"Ми овде понављамо представницима ЕУ, које сматрамо примарно одговорнима за спровођење свих договора, да то што се у јавности не само не говори о ЗСО него се говори о неким заједницама које превазилазе границе наше земље и нису ЗСО, не доприноси ни клими нормализације односа нити спуштању тензија у региону", рекао је Ђурић.

"Ми кажемо и овде у Бриселу – сепаратизам не, сарадња са Албанцима да", поручио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

На питање новинара да ли оцењује да је напредак у дијалогу са Приштином довољно конкретан да би Србија напредовала на пољу евроинтеграција, Ђурић каже да је он превасходно усресређен на дијалог и борбу за поправљње полажаја српског народа на КиМ и не толико фокусиран на односе Србије и ЕУ.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи