Историја Србије и Грчке трајна и нераскидива

Председник Србије Томислав Николић састао се са лидером Нове демократије Грчке Кирјакосом Мицотакисом. Николић је нагласио да су билатерални односи Србије и Грчке засновани на искреним осећањима два народа и захвалио се на принципијелном ставу те земље о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Са Мицотакисом се састао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"Ми се и даље непоколебљиво залажемо за очување своје територијалне целовитости и разговарамо са Приштином у жељи да грађани у Покрајини живе боље, све дотле док нам не затраже да признамо независност. Ми то никада нећемо учинити", подвукао је председник Србије.

Осврнувши се на гласање о уласку Косова у чланство у Унеско, Николић је приметио да се том приликом десила веома чудна ситуација, а то је да неке земље које су признале Косово нису биле у сали, или су биле уздржане, а против уласка су гласале поједине земље које су признале независност Косова, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

"Дозволити да се Албанци старају о српским црквама и манастирима на Косову и Метохији би било погубно не само за Србију, већ за читаво човечанство, и ми очекујемо снажнију подршку земаља које нису признале независност. Ми смо спремни да препустимо Албанцима да се старају о свом културном наслеђу, али не можемо дозволити да се старају о нашем", подвукао је председник Србије.

Што се тиче евроинтеграција, Николић је нагласио да Србија наставља да испуњава услове за пуноправно чланство у Европској унији, али да је увођење санкција Русији за Србију неприхватљиво.

"То није само у супротности са вековним пријатељством које имамо са Руском Федерацијом, то је супротно нашим интересима, пре свега економским", подвукао је председник Николић.

Историја Србије и Грчке трајна и нераскидива

Кирјакос Мицотакис, председник Нове демократије Грчке, захвалио се председнику Србије на срдачном пријему и изразио очекивање да ће у будућности билатерална сарадња бити интензивнија.

"Наша два народа везују снажне историјске, традиционалне и културне везе кроз векове.

Потребно је учинити корак ка томе да се и економска сарадња продуби", констатовао је Мицотакис.

Председник Нове демократије Грчке је подржао евроинтеграције Србије, констатујући да је то прави пут за напредак и спровођење реформи и наводећи да је ЕУ основ за стабилност Грчке, али да су и њој неопходне промене.

"Мигрантска криза је ставила на тест европску солидарност. Показало се да је та солидарност понекад селективна", констатово је Мицотакис.

Председник Нове демократије Грчке је нагласио да не очекује да та земља промени став по питању Косова и Метохије и изразио потребу јачања веза међу земљама региона, наведено је у саопштењу.

Са Мицотакисом се састао и министар спољних послова Србије Ивица Дачић. У пријатељском разговору саговорници су се сложили да су билатерални односи традиционално добри и да нема отворених питања, саопштио је МСП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи