Дијалог у Бриселу, Приштина не жели да разговара о ЗСО

У Бриселу су настављени разговори Београда и Приштине о примени споразума о правосуђу, слободи кретања и телекомуникацијама. Делегација Београда коју предводи директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавила је да ће покренути и питање ЗСО, али Приштина саопштава да о томе неће бити речи у овој рунди разговора.

Први дан овонедељне рунде разговора делегација Београда и Приштине завршен је и биће настављен сутра. 

Главна тема у разговорима је примена споразума о телекомуникацијама. О томе је раније овог месеца постигнут договор који пордразумева серију конкретних корака и потеза који Београд и Приштина треба да спроведу ових дана како би споразум био примењен до средине децембра.

Приштина би, према споразуму, до сутра, 29. новембра, требало да спроведе сав неопходни технички и административни посао како би имовина "Телекома Србије" била укњижена као имовина нове компаније МТС на Косову.

Ако ти елементи споразума буду примењени у складу са договором, Београд би до 3. децембра требало да Међународној телекомуникационој унији пошаље сагласност да се за географску област Косова додели нови позивни број +383.

Спровођење ових корака биће одлучујуће и за отварање нових поглавља у преговорима о чланству са ЕУ.

Поглавља 5, 25 и 26 могла би да буду отворена 13. децембра, али, како сазнајемо у дипломатским изворима, Немачка и друге земље чланице даће сагласност за ту одлуку тек после 3. децембра, након процене да су главне ставке споразума о телекомуникацијама и примењене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи