Још једна бурна седница Административног одбора

У Скупштини поново инциденти. Опозиција је, без посланика владајуће већине, одржала седницу Административног одбора на којој се расправљало о смени председника тог тела Александра Мартиновића. У Српској напредној странци кажу да седница није ни заказана ни одржана у складу са Пословником. Пре седнице, у скупштинском холу, мало је фалило да дође до физичког сукоба.

Најпре је кренула потрага за кључем који би откључао скупштинску салу ради заседања Oдбора. Опозиција је у петак затражила од Мартиновића да закаже седницу на којој би се говорило о његовој смени.

Трећина посланика је потписала тај захтев, али не и чланови одбора Војислав Шешељ и Бојан Пајтић, већ њихови заменици. Управо то му је дало, објашњава у писму Мартиновић, пословнички простор да не закаже седницу, а секретарки парламента да најпре не да кључ од сале. Здружена опозиција кренула је ка секретарки.

Седница је ипак одржана. Председавао је заменик председника, посланик СДС-а Ненад Константиновић.

"Смисао Скупштине јесте у томе да власт и опозиција могу да разговарају и да представљају различита мишљења грађана Србије. Та могућност је укинута у Скупштини Србије, што значи да власт провоцира да се тај дијалог води ван Скупштине", истиче Константиновић.

"Ми морамо увести ред у Скупштину, а први корак ка томе је договор свих опозиционих посланичких група", наводи Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а.

Опозиција је данас озваничила удружење и стварање новог ДОС-а, одговарају посланици власти.

"Тиме су на најлепши могући начин потврдили све оно што ми тврдимо и потврдили све оно на шта је упозоравао председник Владе господин Вучић уочи парламентарних избора ове године – да ће се међусобно удружити сви они на једној заједничкој платформи која се своди само и искључиво на једну једну ствар – несагледиву мржњу, антагонизам према Александру Вучићу и према Српској напредној странци", наводи Владимир Орлић из СНС-а.

"Још један у низу перформанса којима опозиција прибегава како би на што ефикаснији начин развијала председничку кампању, која још није ни почела", сматра Неђо Јовановић из СПС-а.

Током дана ипак смо видели јединство парламентарних странака, бар што се тиче одржавања седнице Одбора за културу и информисање. После три сата расправе, посланици су утврдили листу кандидата за чланове РЕМ-а.

"Дајем себи за право да одлучим тог дана за кога ћу гласати. Дајем себи за право да кажем 'нећу да гласам за Снежану Стојановић Плавшић и Милана Антонијевића', то је за мене прошлост", наглашава Маја Гојковић, председница Одбора за културу и информисање.

Одбор се прогласио ненадлежним по захтеву РТС-а за аутентичним тумачењем Закона о медијском јавном сервису. Тај захтев у којем РТС тражи да кабловски оператери плаћају емитовање јавном сервису прослеђен је Одбору за уставна питања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи