Бенедикт: Убрзава се рад у преговарачком процесу Србије и ЕУ

Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедокт уверен је да је Србија тренутно у стадијуму приступања ЕУ у којем ће се убрзати рад у преговарачком процесу.

На представљању пројекта Правна подршка преговорима (ПЛАК II), који је један од елемената подршке ЕУ Србији, Оскар Бенедикт је рекао да "једва чека да отворе нова поглавља у преговорима са ЕУ и да je неопходно да Србија постане део ЕУ, јер јој припада".

Бенедикт је објаснио да ће ПЛАК II, као систем за усвајање правних тековина ЕУ, трајати наредне две и по године и да ће имати важно дејство на процес приступања Србије ЕУ.

Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић предност овог пројекта види у његовој флексибилности и што ће и преговарачки тим користити тај програм.

"Покушавамо да процес убрзамо и будемо што ефикаснији”", рекла је Мишчевић и навела да је администрација у Србији способна не само да пише законе него и да их спроводи и да је то и оцена ЕК”, реклa је Мишчевић.

Ксенија Миленковић, в. д. директорка, каже да је Канцеларија за европске интреграције главни корисник пројекта ПЛАК II, али да је он суштински намењен свим надлежним институцијама у Србији које су укључене у процес преговора са ЕУ.

"Наша улога је да координирамо тај процес и да у сарадњи са свим институцијама омогућимо да се он несметамо спроводи", рекла је Миленковић.

Она је истовремено оценила да је одлука о чланству у ЕУ увек политичка одлука, а као кључни документ навела Други ревидирани национални програм усвајања односно хармонизације законодавства са правним тековинама ЕУ, који је Влада Србије усвојила прошле недеље.

Миленковић закључује да ће на крају пројекта ПЛАК II бити важно да Србија постигне врло конкретне резултате у усклађивању закона са прописима ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи