СДС: Жене са села обесправљене

Жене које живе на селу су обесправљене, више од 85 одсто њих нема сопствену имовину, 17 одсто нема здравствену књижицу, нити право на лечење и здравствену заштиту, саопштила је Социјалдемократска странка поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.

"Иако чине готово половину становништва о женама које живе на руралном подручју јако се мало зна. Званично незапослене, далеко од очију јавности, жене на селу по евиденцијама не припадају никоме. Само 13 одсто жена су власнице пољопривредних домаћинстава, а чак 93 одсто жена не уплаћује пензионо осигурање", наведено је у саопштењу СДС.

Додаје се и да насиље над женама на сеоском подручју није ретка појава, али да представља табу о коме се не говори.

"Жене са села ретко се одлучују да пријаве насиље. Уз бригу шта ће рећи породица и пријатељи, најчешће су спремне на ћутање и жртву, занемарујући сопствени живот и личне потребе. Често не познајући сопствена права, далеко од информација и институција за подршку, неоснажене и несамосталне и данас имају осећај да су туђе власништво'", наведено је у саопштењу.

Додаје се да је улога жена са сеоског подручја у друштвеном, јавном и политичком животу готово непостојећа.

"У локалним самоуправама и другим органима власти њих нема, а у саветима месних заједница, иако добро познају проблеме средине у којој живе, жене са села учествују у проценту мањем од један одсто", саопштио је СДС.

Како се оцењује, за жене на селу потребна је другачија државна политика, стратегија која ће их препознати као витални ресурс за опоравак села, а такође треба да добију економску подршку за оснаживање.

"Потребан је и децентрализован систем услуга да би оне биле доступне свима. Електрична енергија, вода, телефон, пут или интернет није питање село или град већ питање квалитета живота на који све ми и сви имамо подједнако право", изјавила је председница Ресорног савета за рад и социјална питања СДС Славица Савељић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи