Дачић: Без политизације кад је реч о Косову

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је Србија спремна да размотри услове и могућност да постане пуноправна чланица Међународне организације Франкофоније, али и да се Србија противи, када је реч о Косову, политизацији рада организација ОИФ, Унеска и система УН.

"Такозвано Косово може да учествује у раду регионалних организација и у бројним другим међународним активностима, али на статусно неутралан начин и у складу са Резолуцијом СБ УН 1244", рекао је Ивица Дачић на 32. седници Министарске конференције Франкофоније у дебати придружених чланова и посматрача у Антананариву.

У том светлу, апелујем да својим принципијелним ставом ОИФ допринесе коначном успеху дијалога Београда и Приштине уз медијацију ЕУ и у функцији политичке и економске стабилности региона Западног Балкана, истакао је Дачић.

"Иако је тзв. Косово добило статус посматрача у ОИФ на Самиту у Дакару, новембра 2014, истакао бих да није намера, ни жеља Србије да се било ко изолује, али смо против политизације рада међународних организација од ОИФ, Унеска и читавог система УН", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је Србија снажно посвећена дијалогу са представницима Приштине који се води под покровитељством ЕУ и представља један од ретких успешних примера мирног решавања спорова у данашњем свету.

Додаје да Србија тражи шансу за дијалог и договор уместо унилатерализма.

Уз поруку да Србија искрено дели вредности ОИФ, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност, Дачић каже да "у потпуности подржавамо мисију организације на плану унапређивања културних и лингвистичких различитости и давању подршке изучавању и употреби француског језика у међународним односима, али и унапређивању мира, демократије и људских права и развијању сарадње у функцији одрживог развоја".

Према његовим речима, Србија, такође посматрач, подржава и жели да се укључи у све активности Франкофоније на праћењу савремених светских збивања како би се ускладили циљеви и деловање организације са изазовима које намећу нови међународни односи.

Шеф дипломатије је поновио да је спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ.

"Активно смо посвећени напретку у процесу преговора и отварању нових преговарачких поглавља. Истовремено, настојимо да максимално унапредимо сарадњу са свим, како великим земљама САД, Кином, Русијом, тако и свим партнерима у свету, као и у раду регионалних и међународних организација, опредељени да водимо принципијелну и мирољубиву политику", рекао је Дачић.

Подсетио је на десетогодишње учешће и успешну сарадњу Србије са Франкофонијом, као и да је Србија на министарској конференцији у Јеревану 2015. са 16 земаља чланица и посматрача, потписала Меморандум о државној франкофоној иницијативи у оквиру програма "Француски у међународним односима" за период од 2016. до 2018. године.

Дачић разговарао са колегама из више земаља света

Представници земаља које нису признале једнострано проглашену независност Косова, са којима је на Мадагаскару разговарао шеф дипломатије Ивица Дачић, поновили су принципијелан став о непризнавању Косова и даљем поштовању норми међународног права.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, другог дана Самита Франкофоније на Мадагаскару, имао је многобројне сусрете са министрима и високим представницима земаља чланица ове организације.

Шеф српске дипломатије исцрпно је разговарао са министрима спољних послова Марока, Камеруна, Јерменије, Зеленортских острва, као и министрима Лаоса и Централноафричке Републике.

Остварени су сусрети и са замеником министра иностраних послова Гане и високим представницима Египта и Мексика, наведено је у саопштењу.

Током свих сусрета у први план је стављена политичка и економска сарадња, уз нагласак на потребу интензивирања билатералних политичких консултација министарстава спољних послова.

Договорена је и даља сарадња Србије са овим земљама у оквиру међународних организација.

Представници земаља које нису признале једнострано проглашену независност
Косова, поновили су принципијелан став о непризнавању и даљем поштовању норми међународног права.

Са представницима појединих држава министар Дачић је разговарао и о могућности визне либерализације, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи