Мишчевић: Краткорoчни циљ отварање још три поглавља

Краткорочни циљ Србије је да до краја године отвори још три поглавља у преговорима са ЕУ, изјавила је шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић, додајући да је средњорочни циљ како успешно проћи кроз 2017. годину с озбиром на изазове са којима се суочава ЕУ.

На отварању конференције "(Ре)балканизација Западног Балкана", Мишчевић је рекла да је Европска комисија кроз годишњи извештај дала "једну сиву слику региона" пружајући аргументе онима који би да политику проширења оставе за нека друга времена због бављења прво "проблемима у породици".

"То је погрешан приступ", рекла је Мишчевић и навела да иза те сиве слике у извештају ЕК увек иде констатовање напретка, те да је то полазна основа за економску сарадњу у региону и позив на решавање билатералних спорова и изналажење механизама за решавање политичких питања, попут поглавља 35 које се односи на Косово.

Оценила је да је тема како задржати пажњу ЕУ на свим проблемима и питањима Западног Балкана, али и на његовим потенцијалима, као јединог преосталог неупитног региона Европе који још није део ЕУ, а који се по први пут у својој историји састоји од држава које имају исти циљ - прихватање европских вредности.

Према њеним речима, у условима када ЕУ има "пуно знакова питања" који се односе на њен положај и односе са државама чланицама, Унија мора да размишља о краткорочној стартегији и за време после 2020. године.

"Ту долази регион Западног Балкана као подстицај да се одговори врате у правцу који су имали на почетку европских интеграција пре 60 година", каже Мишчевић.

Изразила је уверење да регион Западног Балкана може да помогне ЕУ да разуме зашто је Унија као идеја и концепт настала, истичући да ЕУ одговора потребама и интересима свих држава Западног Балкана.

Шефица преговарачког тима навела је да је ребалканизација Балкана наш изговор за мању проактивност, а да би волели да то буде наш аргумент за заговарање наших инререса у погледу свих питања са којима се суочава ЕУ данас.

Истакла је да је ЕУ инструмент процеса реформи друштава и држава Западног Балкана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи