Јоксимовић: Важна подршка Мађарске на европском путу Србије

У Нишу ће бити потписан Споразум о разумевању између Мађарске и Србије у процесу европских интеграција којим Мађарска нашој земљи ставља на расплолагање експерте из времена када су они врло успешно преговарали чланству у ЕУ, изјавила је министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је истакла да је за Србију веома важна подршка коју добија од Мађарске на путу европских интеграција, која, како је рекла, није само декларативна, о чему говори и потписивање данашњег Споразума.

Она је додала да је Мађарска, а посебно министар спољних послова и спољне трговине те земље Петер Сијарто један од најгласнијих заговорника "позитивног сигнала који треба да се да Србији" и европске будућности Србије.

"За нас је то врло важно, јер је Мађарска наш први сусед, имамо бројну мађарску мањину у Србији. Све је то нешто што значи додатну стабилност, не само за нашу земљу, већ укупно за регион", рекла је Јоксимовић у Нишу, где је разговарала са министром Сијартом.

Она је истакла да ће на основу данашњег споразума Мађарска нама ставити на расплолагање своје експерте из времена када су они врло успешно преговарали о чланству у ЕУ, пре свега у области пољопривреде и корисћења фондова, односно свега онога што данас препознајемо као важан чинилац мађарског развоја и напретка.

"То је за нас врло корисно и до сада су нам Мађари много помагали у том процесу, а ово је додатна подршка и помоћ", рекла је Јоксимовић.

Она је истакла и да је министар Сијарто већ експлицитно и јасно рекао да ће Мађарска подржати отварање поглавља 5, 25 и 26 до краја године, три поглавља за која је Србија спремна.

"Имамо једног гласног пријатеља у ЕУ који нас подрзавају, не само ради принципијелног подржавања проширења ЕУ, већ зато што Мађарска проширење и Србију у ЕУ види као економски, безбедносни и политички интерес и то је оно што је добро и што треба да унапреди наше односе и стабилност у целом региону", закључила је Јоксимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи