Вучић за РТС: Шанса за грађевинаре у Казахстану, решићемо извоз "Фијата"

Наши казахстански домаћини отворили су врата и за наше грађевинске компаније, али се плашим да их немамо довољно квалитетних, рекао је за РТС премијер Александар Вучић. За Србију је питање "Фијата" психолошко и симболично и верујем да ћемо то решити, истакао је Вучић на крају посете Казахстану.

Отворена врата и пријатељство су две кључне речи које су се чуле током тродневне посете српске делегације Казахстану, коју је предводио премијер Александар Вучић.

Последњег дана посете, премијер Вучић је присуствовао отварању улице Николе Тесле у Астани и оценио да је велика част што је једна улица у пријатељској земљи добила назив по нашем највећем научнику.  

Вучић је током посете Казахстану рекао да ће српски извоз у Казахстан идуће године бити и 60 одсто већи него ове године.

Премијер је рекао да се нада и да верује да је на основу политичких односа то могуће.

"Наравно, то зависи од ангажмана наших привредника. Ове године имамо шест одсто раст нашег извоза. Верујем да то можемо да искористимо. Али тај потенцијал имамо да ли у години или две сасвим сигурно, могуће је чак и више од тога", рекао је Вучић.

Да су врата отворена могло се видети и на бизнис форуму и на сваком дугом месту, истакао је Вучић. Имајући у виду мале бројеве наше трговинске размене, мислим да је то могуће и сасвим реално, рекао је Вучић.

"Видели сте и задовољство српских привредника, чини ми се да, и када сам с њима синоћ и неформално разговарао, сви су били задовољни и да су им казахстански домаћини отворили сва врата за наше грађевинске компаније. Плашим се да их немамо довољно квалитетних. Оне које имамо могу да раде и да направе добар посао. Али ми, када је то у питању, морамо да радимо. Не може нама да служи Казахстан: да вам платимо нешто па ћемо ми тиме плаћати своје заостале обавезе, а да ли ћемо и урадити, то не знамо", рекао је Вучић

Истакао је да ми на себи морамо да радимо, да будемо неко ко испоручује најбољу услугу, то је "Енергопројект" показао.

"Верујем да је показала компанија 'Јанковић' из Новог Сада. Верујем да ћемо то радити и убудуће и онда за нас овде нема зиме", каже Вучић.

Према његовим речима, наш посао је да отворимо и нова тржишта, али и путеве доласка инвеститора из различитих земаља тамо, где је раст већи него на западу Европе.

"То успевамо са нашим кинеским пријатељима и са Казахстаном, остаје нам да још озбиљније отворимо Иран, Турску, Русију", каже Вучић.

Вучић наводи да за Србије неће бити проблема без обзира на тешку кризу која је погодила Европу, а где са свим упумпавањем новца из Европске централне банке, не могу да пређу 1,2 односно 1,3 одсто раста и то пре свега захваљујући централној Европи, односно Вишеградској групи плус Румунији.

Ми ћемо и догодине имати преко 3,5 одсто раста, каже Вучић и додаје да ми нисмо земља од милион или два милиона становника, где је то релативно лако направити. "Верујем да ће тај раст значити убрзано приближавање стандарду Европе, али и много бољи живот обичних људи", рекао је Вучић.

Током боравка у Астани, премијер је рекао да од Казахстана очекује да буде већи пријатељ када је реч о наклоности Евроазијске уније Србији, а посебно је ту важно питање "Фијата".

"За нас је питање 'Фијата', да људи не мисле да је у питању велики новац, рекао бих, психолошко, симболично, јер сам сигуран да ће наши италијански пријатељи много лакше и много брже донети одлуку о другом моделу у крагујевачкој фабрици уколико буду знали да могу да извозе своја возила на евроазијско тржиште", рекао је Вучић.

Према његовим речима, поставља се неколико питања: колико тога су наши делови, колико у томе ми учествујемо, да ли је то до 30 одсто. Истакао је да је то политичка одлука.

"Ми смо имали ту врсту реченица, да не кажем обећања, изразе надања и очекивања руског председника Путина и премијера Медведева и сада недвосмислено обећање Нурсултана Назарбајева и премијера Сагинтајева, и верујем да ћемо то решити", каже Вучић.

За Србију су важни одређени млечни производи да можемо да извозимо на тржиште Евроазијске уније, каже премијер уз уверавање да ћемо то и постићи.

Како каже, шта год ко говорио о Србији, она је једина земља у Европи која никаве санкције није увела Русији и која се није саглашавала са нападима на Руску Федерацију, чак ни у последњим догађајима од синоћ у СБ УН.

"Мислим да смо такву политику, ма колико је било тешко такву политику да одржите, успевали да одржимо и успеваћемо и убудуће да чувамо своју независност, свој суверенитет, понашамо се као свој на своме, али никоме не подилазимо, не мислим да ће нам нешто пасти с неба зато што смо ближи једној или другој страни", рекао је Вучић.

"Ми морамо да радимо, ми морамо да видимо свој пут, а то је пут Србије једини могућ и исправан, једини који доноси добар резултат и успех", истакао је Вучић.

Говорећи о пријему СНС-а у Европску народну партију, Вучић каже да је важно и за државу да је странка примљена у блок народњачких партија, који окупља најмоћније и најважније партије у Европи: од немачког ЦДУ-а Ангеле Меркел и француских републиканаца, за које очекује да победе на следећим изборима, до Виктора Орбана и многих других партија.

"Готово у 80 до 90 одсто земаља Европе владају европски народњаци и важно је за Србију да има свог великог и важног представника на том пољу, биће многе одлуке за Србију и у њену корист лакше доносити, одлуке против Србије мало теже доносити, и захвалан сам свима који су то подржали. Можда ће неки који ме наследе у СНС-у умети то да поштују и биће им бар за нијансу лакше", закључио је Вучић.

Казахстан је девета по величини земља на свету, има 17 милиона становника и чини се да ће од ове посете бити знатно ближа Србији.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи