Вучић: Отворили смо многа врата у Казахстану, водимо политику рада и темељних промена

Премијер Србије Александар Вучић је присуствовао отварању улице Николе Тесле у Астани и оценио да је велика част што је једна улица у пријатељској земљи добила назив по нашем највећем научнику. У Казахстану смо отворили бројна врата будућим пословима, поручио је Вучић. Премијер је навео да Влада Србије води озбиљну и одговорну политику и додао да дели уверење европског комесара Јоханеса Хана да популизам не доноси добробит.

"Људи и народи с истока, сем рационалних економских веза, увек раде на успостављању реалних пријатељстава. Као што смо ми открили споменик Жамбилу Жабајеву, њиховом највећем песнику, они су желели да представе свом граду и земљи најпознатијег Србина, најученијег, највећег српског научника свих времена, а то је Никола Тесла. То је за нас велика част", рекао је Вучић.

Крајем августа су на Новом Београду председници Казахстана и Србије, Нурсултан Назарбајев и Томислав Николић, свечано открили бисту највећем казахстанском песнику и оценили да то треба да допринесе развоју блискости два народа.

"Овде у Казахстану смо отворили бројна врата, код нама пријатељског народа, пријатељског председника, премијера и владе за неке будуће послове. Од тога да смо данас могли да говоримо о ватрогасним возилима и уговорима од неколико десетина милиона евра, до тога да, чини ми се, тек предстоји учвршћивање те сарадње", истакао је је Вучић на завршетку посете Казахстану.

Према његовим речима, ради се о новом путу, који је до сада био непознат за нас.

"Иако смо се некада љутили што је бивши председник Хрватске Стјепан Месић успостављао брже и боље односе са Казахстаном, ми данас све то надокнађујемо и покушавамо да урадимо оно што је најбоље за нашу земљу", нагласио је премијер Србије.

Вучић је истакао да није лако, без обзира на одлучност казахстанског руководства, поштовати територијални интегритет и суверенитет наше земље.

"Када имате у виду да је Беџет Пацоли овде градио много тога, да је пријатељ са многим важним људима у земљи, можете мислити колико је важно и колико се морате потрудити да бисте тако значајан политичко-привредни утицај успели да смањите и кажете да је једно то што неко приватно ради, али да молимо да државу Србију поштујете. Они показују да поштују државу Србију и да је воле. Ми смо због тога њима захвални", рекао је Вучић.

Премијер Србије је казао да је економски аспект за нас од изузетног значаја, јер исток Европе и Балкан постају најбоље место у Европи за напредак.

"То више нису земље западне Европе, где не можете да имате раст преко два одсто. То не можете да очекујете од Италије, Француске и свих осталих западноевроских земаља. Ми имамо ту шансу, али и тако што смо укључили Кинезе, Казахстанце, Русе, Турке, Иранце и све друге. Зато нам је остало да отворимо тржишта и инвеститоре и бизнис заједнице. Радимо велики, добар и важан посао за нашу земљу", оценио је премијер.

Он је истакао да, без обзира на све тешкоће и политичку кризу у Европи, на упумпавање новца из Европске централне банке, Србија има добре шансе и догогодине иде с растом преко три одсто, што би значило да сви људи могу да апсолутно кажу да осећају помаке на боље.
"Све што смо до сада радили било је надокнађивање проблема из прошлости, што мислим да је прошло", подвукао је Вучић.

Он је посебно указао на чињеницу да је велика ствар што је на казахстанској телевизији, у ударним вестима, посвећена велика пажња Србији.

"Огромна је ствар за нашу земљу да буде тако представљена у вестима. Када вас неко пусти више минута у ударним вестима и говори о вашој земљи, то је непроцењиво. То је важно због утицаја на евроазијску унију, јер програм види добар део Руске федерације, туркменистанских земаља", казао је Вучић, додајући да би успостављање нових летова значило још боље и блискије односе.

Говорећи о искуствима на којима можемо да научимо од Астане и Казахстана, Вучић је истакао да је важно да видимо шта су дисциплина, одговорност и посвећеност, шта је вера, шта значи сањати велико и високо и добар део тога остварити.

"За то морате да имате недвосмислену визију, времена да то преточите у дело, и да верујете у то. Они ће и ове године, упркос тешке ситуације, имајући у виду да је цена нафте пала на 45 долара по барелу, имати позитивни раст око један одсто. Имали су година када су имали по десет одсто, у зависности од цене нафте", додао је Вучић.

Србија се, како је нагласио, налази у Европи и не може имати толики раст, али ћемо ићи преко три одсто, и то стабилно.

Од Астане, Београд може да учи и напредује.

"Све што нисмо изградили 18 година, од Савезног МУП-а, Генералштаба, до Славије, о чему смо дуго причали, коначно крећемо да радимо. Верујем да ће и 'Бигзова' зграда до краја године кренути да се ради. Београд добија ново лице, потпуно другачије", истакао је Вучић.

"Свакога кога сте питали од туриста, казао је да је видео остатке или рушевине од бомбардовања. Имаћемо споменике, памтићемо шта се догодило, али хоћемо да наша земља буде боља. Порука Астане је: 'дођите, ми се мењамо, ми напредујемо'", поручио је премијер Србије.

Вучић је као пример навео театар у Астани, који је налик на оне у Паризу и Москви, који добро изгледа.

"Направили су зграде по угледу на друге у свету. Све је направљено онако како треба да изгледа најбоље у свету. Шта је нама тешко да видимо шта одлично изгледа и доноси новац и исто радимо и правимо?", рекао је Вучић.

"Популизам не доноси добробит" 

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да дели уверење европског комесара Јоханеса Хана да популизам не доноси добробит и истакао да његова влада управо стога води одговорну и озбиљну политику, политику рада и темељних промена.

Вучић је у Астани указао да не разуме зашто се толико радујемо нестабилности у Европи и зашто мислимо да ће неке промене у свету нама донети благостање.

Указао је да су код нас страшно популарне све идеје које доносе неодговорност и које су под мотом "неко други ће да нам реши проблем": "Мене брине неодговорност према нашој будућности и очекивање да нам неко други реши проблеме. Понекад ме све подсећа на филм 'Три карте за Холивуд'...Доста с тим. Морамо да радимо на свом развоју. Ништа нам неће пасти са неба", рекао је премијер и додао да неодговорност о којој говори и која подсећа на хумористичке филмове и серије може имати трагичне последице.

Влада Србије док је он њен председник водиће стога веома одговорну и озбиљну политику - политику рада и темељних промена, поновио је и рекао да је захвалан комесару Хану што искрено брине о Србији и Западном Балкану.

Нама су потребни мир и стабилност, потребан нам је разум, а влада ће учинити све да процеси у Србији иду у том правцу.

Неће нам, истакао је председник владе, бити боље, ако је код других горе, напротив. Европа има већи раст, то је боље по нас, пошто ми 65 одсто наших роба извозимо у ЕУ, а то неки људи неће да разумеју.

"Сећате се када је кренула прича о томе да нећемо ни ми да плаћамо дугове када је кренула криза у Грчкој. Ја сам први рекао да идемо у тешке мере, а не у то да се камењем гађају полицајци и бацају Молотовљеви коктели. Неће ништа да падне с неба. Те поруке 'све су наша браћа победила' и сада ће да падају паре с неба су неодговорне. Каква браћа, свуда? Сви су нам пријатељи и све поштујемо, али само ми својим радом и трудом можемо да се променимо. Када ми то сви будемо разумели живећемо много боље и резултати ће бити бољи, а и бићемо цењенији", поручио је премијер Србије.

"Мој приступ је наш рад, наша одговорност, наша земља да иде напред, а не то да морамо да чекамо како ће нешто да нам падне с неба и неко да нам поклони нешто, јер то нико неће учинити", указао је Вучић.

"Када будемо то разумели оставићемо "Три карте за Холивуд" у прошлости, томе ћемо се смејати, а не са неком врстом тихе језе посматрати и плашити се да је то неки "повратак у будућност" казао Вучић.

У том контексту, премијер је рекао да ће држава и убудуће трошити само онолико колико је зарадила, и ту ништа неће променити никакви штрајкови.

Осврнуо се на неке информације и изјаве у српској штампи, које је прочитао током посете Казахстану и које су га, каже, насмејале, када је видео колико је ту незнања, неодговорности и неозбиљности:

"Говорим о онима који не знају разлику између дефицита и јавног дуга, али су сваки дан све гласнији и што су гласнији сами себи изгледају много јачи и паметнији, иако то нема везе са реалношћу", истакао је премијер.

"Мислим да је потребно пре свега да се понашамо одговорно, размишљамо о будућности, раду, и резултатима свог рада. То да некога мрзите и критикујете биће увек у Србији. Никада Срби нису били задовољни. Чини ми се - што је земља нормалнија, уваженија и цењенија у свету, што по свима постижете све боље резултате, то ће све више отрпора бити и мржње", казао је Вучић.

Премијер Србије је такође рекао новинарима да ће бити међу првима који ће ступити у контакт са новом америчком администрацијом, вероватно међу првима у региону.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи