Кубуровић: Негирање геноцида кривично дело

Усвајањем одредбе из Кривичног законика која предвиђа да је негирање геноцида кривично дело, Србија ће се ускладити са европским документима, поручила је министарка правде Нела Кубуровић. До краја године требало би да буде усвојен Закон о бесплатној правној помоћи, додаје министарка Кубуровић.

"На овај начин испуњавамо обавезу из одлуке Савета ЕУ којом је прописано да свако негирање геноцида, које је предвиђено Статутом Међународног кривичног суда представља кривично дело. Овако испуњавамо своје обавезе према европским документима", рекла је Нела Кубуровић новинарима у парламенту.

У Скупштини Србије у току је обједињена расправа о четири законска предлога, међу којима су измене Кривичног законика.

Једна од одредби предвиђа и да је свако негирање геноцида, које је утврђено правоснажном одлуком српских судова и Међународног кривичног суда - кривично дело.

Министарка правде изјавила је да би до краја године требало да буде усвојен Закон о бесплатној правној помоћи.

Кубуровићева је на питање новинара у парламенту када ће тај закон бити усвојен рекла да Радна група министарства правде ради на нацрту закона.

Подсетила је да је Радна група већ сачинила предлог, али је добила негативно мишљење Адвоктаске коморе и сада се поново ради на њему.

"Морамо да усагласимо ставове и мишљења и адвокатске коморе и цивилног друштва", рекла је Кубуровићева и додала да се нада да ће до краја новембра Радна група завршити рад након чега ће закон отићи на владу, а потом и пред скупштину.

Усвајање тог закона је иначе, предвиђено акционим планом поглавља 23 и његово усвајање је најавио и премијер Александар Вучић у свом експозеу.

"Надам се да ћемо поштовати задате рокове", рекла је министарка правде.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи