Вучић: Пријатељством са Казахстаном до још бољих резултата

Србија се недвосмислено окреће ка изворима раста, ка сарадњи са земљама од којих можемо да очекујемо подршку и већу трговинску размену, поручио је премијер Вучић у Астани.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Астани да раст и економија Србије и Казахстана показују да су на добром путу, али да сарадњом и пријатељством могу да остваре још више, оцењујући да су те две земље утврдиле изванредне политичке односе.

Вучић, који предводи државно-привредну делегацију у посети Казахстану, рекао је да је много тога научио од председника те земље Нурсултана Назарбајева, који је одобрио, како је рекао, готово све пројекте.

"Много тога је пред нама. Ово је тек почетак сарадње и потребно је одређено време да се ствари виде, али Србија се недвосмислено окреће ка изворима раста, ка сарадњи са земљама од којих можемо да очекујемо подршку и већу трговинску размену, али и са којима можемо да учествујемо у приватизацијама њихових предузећа и чији бизнисмени такође могу да учествују у приватизацији наших предузећа, где заједно можемо да радимо на инфраструктури и која може да нам буде важан политички савезник у Евроазијској унији", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је са председником Казахстана разговарао и о олакшицама за извоз аутомобила "фијат", додајући да ће Назарбајев и руски премијер Дмитриј Медведев разговарати о томе већ сутра и да ће Србија у најкраћем могућем року добити одговор.

Како је навео Вучић, са Назарбајевим је разговарао и о "многим другим техничким стварима за провођење важних економских мера", али и о глобалним темама, односно о томе "како Србија и Казахстан могу даље напред".

"Имао сам веома дуг сусрет са председником Назарбајевом, што је изузетна част у Казахстану. То је човек који је на овако спектакуларан начин изградио Казахстан и који ужива огроман углед, посебно у источним народима", рекао је Вучић новинарима у Астани.

Према његовим речима, велики успех је то што су Србија и Казахстан утврдили изванредне политичке односе.

"Видели сте много наших компанија овде. Само компанија 'Енергопројект' ће добити много више посла овде у Казахстану. Извозићемо много више семена и садница. Полако ствари иду и у области пољопривреде и другим економским областима, тако да ћемо много боље резултате моћи да анализирамо крајем следеће године", додао је Вучић.

Оценио је да је ово помак за Србију и померање ка новим тржиштима и новим инвеститорима, "онима који имају новац и снагу и који су нам политички пријатељи".

На питање новинара да ли ће бити реализовано нешто конкретније, Вучић је рекао да је "увек наш највећи проблем како ћемо по окончању политичких договора да то спроведемо у дело", али да мисли да је добро што су у Казахстану представници Привредне коморе Србије и многи бизнисмени.

"Важно је да повећамо наш извоз. Повећали смо извоз шест одсто у односу на прошлу годину и очекујем да ће идуће године порасти за више од 50 одсто", рекао је Вучић.

Премијер и државно-привредна делегација Србије сутра завршавају посету Казахстану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи